Σε δημοπρασία η "Επιστολή του Θεού"

Σε δημοπρασία η "Επιστολή του Θεού"

Μια χειρόγραφη επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν όπου περιγράφει τις απόψεις του για τον Θεό, τη θρησκεία και το νόημα της ζωής θα πουληθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s εκτιμάται ότι θα πιάσει 1με 1,5 εκατομμύριο δολάρια!

Στην «επιστολή του Θεού» που γράφτηκε στα γερμανικά το 1954 και απευθυνόταν στον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, ο διασημότερος φυσικός του 20ού αιώνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξή του. «Η λέξη Θεός για εμένα δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών,και η Αγία Γραφή (δεν είναι παρά μόνο) μια συλλογή σεβαστών μύθων, αλλά παρ' όλ' αυτά, μάλλον πρωτόγονων» σημείωνε τον Απρίλιο του 1955 ο Άλμπερτ Άινστάιν, ένα χρόνο πριν το θάνατό του.

Πίστευε δε, ακράδαντα τα παραπάνω, σημειώνοντας στη συνέχεια: «Καμία ερμηνεία, όσο δεξιοτεχνική και αν είναι, δεν θα το αλλάξει αυτό». Η συγκεκριμένη επιστολή γράφτηκε την εποχή που ο Αϊνστάιν ζούσε στο Νιού Τζέρσεϊ.

Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι ο μεγάλος φυσικός «πουλάει» αφού όσα έχουν διατεθεί σε δημοπρασία και φέρουν την υπογραφή του, έχουν πουληθεί αντί διόλου ευκαταφρόνητων ποσών. Χαρακτηριστικά, 404.000 δολάρια πουλήθηκε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη μια δεκαετία πριν το γράμμα στο οποίο ο θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας, απέρριπτε τον ιουδαϊσμό – παρότι Εβραίος. «Για εμένα, η εβραϊκή θρησκεία είναι, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, η ενσάρκωση μιας πρωτόγονης δεισιδαιμονίας» σημείωνε.

Τον Οκτώβριο του 1917, ένα χειρόγραφο σημείωμα του Αϊνστάιν που αναφερόταν στο μυστικό της ευτυχίας πουλήθηκε στην Ιερουσαλήμ έναντι 1,56 εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι δεν θα έπιανε παρά 5.000-8.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η επιστολή που θα πουληθεί στις 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη είναι εξίσου σημαντική με εκείνη που είχε στείλει ο Αϊνστάιν στον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ το 1939, με την οποία τον προειδοποιούσε για τις προσπάθειες της Γερμανίας να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Η συγκεκριμένη επιστολή πουλήθηκε το 2002 έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων!

 

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα