Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας - Αναδίπλωση από τα Σκόπια

Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας - Αναδίπλωση από τα Σκόπια

Σε αναδίπλωση των δηλώσεων του και σε επαναβεβαίωση της δέσμευσης του για προσήλωση στην τήρηση των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, μετά το «τράβηγμα του αυτιού» από τον Μάθιου Νίμιτς και τις έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, που προκάλεσαν οι αναφορές του για «μακεδονική γλώσσα που θα διδάσκεται στην βόρεια Ελλάδα» και για «Μακεδόνες του Αιγαίου».

Σε δήλωση του, ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει ότι παραμένει πλήρως δεσμευμένος στην πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι «όλες μας οι πράξεις και οι δηλώσεις γίνονται με καλή πίστη και με στόχο την στήριξη της συμφωνίας».

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης των Σκοπίων

Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, προς στήριξη της Συμφωνίας. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και ότι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των  Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.

Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών.

Κατανοούμε και σέβουμε ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα