Τηλεφωνική παρέμβαση Νίμιτς στα Σκόπια για τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ

Τηλεφωνική παρέμβαση Νίμιτς στα Σκόπια για τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ

Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ, να εναρμονιστεί πλήρως με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τηλεφωνική παρέμβασή του στα Σκόπια.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για “Μακεδόνες του Αιγαίου” και διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσσας” στην Ελλάδα, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον κ. Νίμιτς.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προειδοποίησε τα Σκόπια πως «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν όψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έρθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ισορροπημένη και για τις δύο πλευρές χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβένο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία».

Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το εύρος της εθνικής ζημιάς. Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ, ο κ. Μητσοτάκης πως «επιβεβαιώνουν ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας», διεμήνυσε προς την ΠΓΔΜ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος παραβρέθηκε στον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο Αττικής. Επίθεση σε Μητσοτάκη-Γεννηματά εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, ο οποίος δήλωσε πως «Για μια ακόμη φορά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους τους αρχηγούς τους, θυμήθηκαν να παίξουν τον γνωστό υποκριτικό τους ρόλο: εκείνο του γιαλαντζί “Μακεδονομάχου”».

«Οι δηλώσεις Ζάεφ περί “μακεδονικής γλώσσας” επιβεβαιώνουν ότι τα σπέρματα του αλυτρωτισμού παραμένουν στη Συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάζει το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο όμως και τα άλλα κόμματα, που από κοινού κρύβουν την αμερικανοΝΑΤΟϊκή προέλευση της Συμφωνίας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την αύξηση ενός αλληλοτροφοδοτούμενου, απ’ όλες τις πλευρές, εθνικισμού-αλυτρωτισμού».

 

 

ant1

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα