Ο Τραμπ ακύρωσε την συνάντηση με τον Πούτιν λόγω Ουκρανίας

Ο Τραμπ ακύρωσε την συνάντηση με τον Πούτιν λόγω Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αιχμαλωσίας ουκρανών ναυτικών και πλοίων από την Μόσχα.

Οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να συνομιλήσουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 που αρχίzει αύριο στο Μπουένος Άιρες.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Τραμπ σημείωσε πως με δεδομένο ότι τα πλοία και οι ναύτες δεν έχουν επιστραφεί στην Ουκρανία έκρινε πως «θα ήταν καλύτερο για όλες τις πλευρές» να ακυρώσει το ραντεβού του με τον κ. Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε πως η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη ενημέρωση για την ακύρωση της συνάντησης, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία.

Εάν η ακύρωση ισχύει ο κ. Πούτιν θα έχει δύο ακόμα ώρες ελεύθερες για «χρήσιμες συναντήσεις», προσέθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Σημειώνεται πως το τιτίβισμα Τραμπ ήλθε λίγες ώρες αφότου το Κρεμλίνο ανέφερε πως η συνάντηση των δύο ηγετών θα γινόταν κανονικά.

Ο κ. Τραμπ προσέθεσε απλώς πως προσβλέπει σε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο μόλις η «κατάσταση» με την Ουκρανία επιλυθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Τραμπ είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του με την αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας, αν και οι πιο αιχμηρές τοποθετήσεις για την ρωσική συμπεριφορά έχουν διατυπωθεί από την πρέσβη της Ουάσιγκτον στα Ηνωμένα Έθνη και τον υπουργό Άμυνας Τζον Μάτις.

Η πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι είχε προσάψει στο Κρεμλίνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ουκρανικής κυριαρχίας, προσθέτοντας πως τυχόν συνέχιση της ρωσική συμπεριφοράς θα βλάψει την Μόσχα.

Ο κ. Μάτις από την πλευρά του έχει υποστηρίξει ότι η Μόσχα καταστρατήγησε την συμφωνία που συνομολόγησε με την Ουκρανία το 2003 για τα δικαιώματα των δύο χωρών στα νερά όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αποδεδειγμένα δεν είναι άξια εμπιστοσύνης.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα