Βρετανία: Ανησυχούν οι πολίτες για το Βrexit. Δύσκολες ώρες για την Τερέζα Μέι

Βρετανία: Ανησυχούν οι πολίτες για το Βrexit. Δύσκολες ώρες για την Τερέζα Μέι

Aτυπη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης για το Brexit επιχείρησε να κάνει το euronews. Ο δημοσιογράφος Ντέιμον Έμπλινγκ βρέθηκε στην Οξφόρδη, την βρετανική πόλη που ξεχωρίζει για τα παγκοσμίου κύρους εκπαιδευτικά της ιδρύματα.

Στην πόλη όπου πάνω από το 70% των ψηφοφόρων απέρριψαν με την ψήφο τους το Brexit, φυσά φιλοευρωπαϊκός αέρας.

Οι 18χρονοι φοιτητές Μπένεντικτ και Τζέιμς ήταν πολύ νέοι για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του 2016. Το euronews τους έθεσε το ερώτημα πώς αισθάνονται με όσα συμβαίνουν στη χώρα τους.

«Σε τελική ανάλυση, δεν θα ήθελα να μείνουμε προσδεμένοι στο άρμα της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια σε κατάσταση λίμπο,» λέει ο Μπένεντικτ ενώ ο Τζέιμς υποστηρίζει ότι: «δεν είμαι και τόσο αναστατωμένος για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, δηλαδή για το αν θα παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα φύγουμε, είτε θα έχουμε σκληρό ή ήπιο Brexit. Θα ήθελα μια συμφωνία που να είναι καλή για μας, ειδικότερα για τους νέους ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε στο εξωτερικό και να έχουμε ευκαιρίες για σπουδές σε άλλες χώρες.»

Στην ερώτηση τι θα ψήφιζαν τώρα αν είχαν τη δυνατότητα ο Μπένεκτικτ απαντά: «Προσωπικά, θα ψήφιζα υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι ήδη είμαστε πολύ μακριά ώστε να κάνουμε προσπάθειες για να επανενταχθούμε και να παραμείνουμε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.»

«Αυτές είναι οι απόψεις των φοιτήτων. Τι πιστεύουν όμως γενικότερα εδώ στην Οξφόρδη οι πολίτες για το Brexit; Μετά από συνέβησαν από το δημοψήφισμα και μετά και όλη την αναστάτωση που επικρατεί στο Ουέστμινστερ.

Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα άτυπο δημοψήφισμα στους δρόμους της Οξφόρδης. Στο δικό μας ψηφοδέλτιο θέτουμε τρία ερωτήματα. Αν πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία της Τερέζα Μέι, αν το κοινοβούλιο πρέπει να την απορρίψει ή αν πρέπει να διεξαχθή δεύτερο δημοψήφισμα,» λέει στο ρεπορτάζ του ο Ντέιμον Έμπλινγκ. Και καταλήγει: «Μιλήσαμε με 30 πολίτες μέσα σε περίπου 20 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό. Οι περισσότεροι επιθυμούν δεύτερο δημοψήφισμα. Η Οξφόρδη, όπως πολλές πόλεις στον βρετανικό βορά και τον βρετανικό νότο, περιμένουν με αγωνία. Στο Ουεστμίνστερ το κλίμα παραμένει πολεμικό, όπως μεταδίδει από την Οξφόρδη ο δημοσιογράφος του euronews. Δειτε το βίντεο στο τέλος.

Δύσκολες ώρες για την Τερέζα Μέι

Την ίδια ώρα, τα μαύρα σύννεφα όλο και πυκνώνουν πάνω από το Westminster. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απτόητη, παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της παρά τις αντιρρήσεις ακόμη και βουλευτών του κόμματός της που προσπαθούν να τη ρίξουν από τη ηγεσία.

Η Μέι προσπάθησε να πάρει με το μέρος της τους επιχειρηματίες στη διάσκεψη της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) στο Λονδίνο.

«Η δουλειά μου είναι να βρω την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Το κοινοβούλιο πρέπει να την εξετάσει και να κάνει αυτό που είναι προς το εθνικό συμφέρον. Ποτέ δεν θα ήταν εύκολο ή απλό και το τελικό στάδιο είναι πάντα το πιο δύσκολο.Ωστόσο έχουμε μια συμφωνία που θα δουλέψει για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα ήθελα να ξέρει όποιος έχει και την παραμικρή αμφιβολία ότι είμαι αποφασισμένη να την ολοκληρώσω», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Γιατί άραγε οι ψηφοφόροι να εμπιστευτούν τη συμφωνία όταν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν το κάνουν;

«Μην ακούτε μόνο τους πολιτικούς, ακούστε τι λένε οι επιχειρήσεις. Θέλουμε μια καλή συμφωνία με την ΕΕ και θέλουμε καλές εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι διαφωνούντες βουλευτές θεωρούν ότι με τη συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύ κοντά στην Ε.Ε. και θα ψηφίσουν κατά στο κοινοβούλιο όπως και οι Εργατικοί.

«Οι Εργατικοί ανέκαθεν λένε ότι σέβονται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αλλά δεν μπορούμε να σεβόμαστε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διεξήγαγε αυτές τις ζωτικές διαπραγματεύσεις. Οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit», τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών.

Στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Μπαρνιέρ παροτρύνει όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την «ψυχραιμία» τους. Οι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. βρίσκονται σε εξέλιξη εν αναμονή της διάσκεψης κορυφής που θα «σφραγίσει τη συμφωνία» το Σαββατοκύριακο.

«Για τη μελλοντική σχέση τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της δικής τους νομοθεσίας και της θέσπισης κανόνων. Αυτό είναι σημαντικό από την πλευρά μας για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, είναι ουσιώδες για το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά στην ανάκτηση του ελέγχου ».

Η κατάσταση για τη Μέι παραμένει κρίσιμη στο Westminister. Το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας , το οποίο είναι κρίσιμο για την παραμονή της στην εξουσία , δεν στήριξε τον προϋπολογισμό στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να πάρει ως δεδομένη την υποστήριξή τους για το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

euronews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα