Βρετανία: Πρόταση μομφής και Βρυξέλλες απειλούν τη Μέι

Βρετανία: Πρόταση μομφής και Βρυξέλλες απειλούν τη Μέι

Απόλυτα ρευστό παραμένει το πολιτικό κλίμα στο Λονδίνο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα διαδικασίες αποπομπής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από βουλευτές του κόμματός της αλλά και μια πυρετώδης προσπάθεια ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες

Μομφή

Εξακολουθούν να υπολείπονται έξι επιστολές για να καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή μιας πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Sun.

Συνολικά 42 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι έχουν βεβαιώσει ότι υπέβαλαν επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού, έναντι των 48 που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, προσθέτει η Sun.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι 25 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπέβαλαν τις επιστολές αυτές, ενώ άλλοι 17 έχουν δηλώσει εμπιστευτικά ότι έχουν αποστείλει τις επιστολές αυτές στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος συγκεντρώνει ανώνυμα τα ονόματα αυτών που έχουν υποβάλει επιστολές, βάσει του ρόλου του ως πρόεδρος της "Επιτροπής 1922" των Συντηρητικών.

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος. Αυτή μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές.

Αν συγκεντρωθούν οι 48 επιστολές που απαιτούνται, η διαδικασία θα γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα σε μια μέρα ή και δύο, με τους παρατηρητές να προκρίνουν ως πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.

Σε περίπτωση που οι αντάρτες συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Οι 27 άρχισαν σήμερα να εξετάζουν στο μικροσκόπιο τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκαν με το Λονδίνο, η οποία αποτελεί στόχο σφοδρών επικρίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αρχίζει μια ύστατη εβδομάδα διαπραγματεύσεων πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Καθώς οι επικριτές της την καλούν να επαναδιαπραγματευθεί την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, κυρίως για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα είναι μια πολύ κοπιαστική εβδομάδα στις Βρυξέλλες», προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, πριν συνεδριάσει με τους ομολόγους του λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για τη βρετανική αποχώρηση.

«Ξεκινάω από την αρχή ότι η συνθήκη του διαζυγίου, όπως έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι, θα υιοθετηθεί», δήλωσε ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις για σημεία του κειμένου των σχεδόν 600 σελίδων που εκπονήθηκε από τις διαπραγματευτικές ομάδες της Βρετανίας και της ΕΕ.

Η δυνατότητα να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμένει εκ των πραγμάτων στους κόλπους της ΕΕ, είναι το μόνο σημείο που είναι ακόμη ανοικτό για συζήτηση αναφορικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο.

Η περίοδος αυτή προβλέπεται αυτή τη στιγμή στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020, όμως ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται ότι έχει προτείνει να μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα