Γερμανικός τύπος: Κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο λόγω φυσικού αερίου

Γερμανικός τύπος: Κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο λόγω φυσικού αερίου

«Η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο για τις πρώτες ύλες στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται», παρατηρεί σε ανταπόκρισή της από την Τουρκία η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau (FR) αναφερόμενη «στον κατάπλου του γεωτρύπανου Stena Icemax της αμερικανικής ExxonMobile στο οικόπεδο 10, περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά του διχοτομημένου νησιού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης, με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις ξεκινά «μια επικίνδυνη αναμέτρηση δυνάμεων, διότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική σε απειλητικό ύφος για τα σχέδια των Ελληνοκυπρίων για αποκλειστική εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων στη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ)», ενώ τον Φεβρουάριο «η Άγκυρα είχε εξωθήσει σε αποχώρηση το πλοίο-γεωτρύπανο του ιταλικού ομίλου Eni».

Επίσης, σύμφωνα με την FR, «τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια και ως εκ τούτου η φτωχή σε πρώτες ύλες Τουρκία έχει εγείρει αξιώσεις στρατηγικού χαρακτήρα» [...] και «εδώ και καιρό, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν γίνει ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Ο γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «καθοριστικό ρόλο στη διαμάχη παίζει το άλυτο Κυπριακό. Επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, δεν της αναγνωρίζει και το δικαίωμα να χορηγεί άδειες για γεωτρήσεις και ζητεί το μοίρασμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την αναγνωρισμένη μόνο από την Άγκυρα "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το ότι η Τουρκία δεν εγείρει μεν αξιώσεις επί του οικοπέδου 10, εγείρει όμως για άλλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση εξηγεί μεν ότι θα διαμοιράσει κέρδη με δίκαιους όρους, όμως, μόνον εφόσον προηγουμένως έχει βρεθεί μια ειρηνευτική λύση για την Κύπρο, η οποία μετά την αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεων βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ».

Η εφημερίδα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «με το Κυπριακό σχετίζεται και η άρνηση της Άγκυρας μέχρι σήμερα να υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Αντ' αυτού, υιοθετεί την αυθαίρετη άποψη ότι μόνο ηπειρωτικές χώρες δικαιούνται τη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ), όχι όμως νησιά όπως η Κύπρος. Με βάση αυτή την άποψη τα κοιτάσματα βρίσκονται σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας, η οποία όμως αλληλεπικαλύπτεται ταυτόχρονα με τις ΑΟΖ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, χώρες με τις οποίες η Κύπρος σχεδιάζει κοινή εκμετάλλευση. Αντιδρώντας η Τουρκία δρομολόγησε την ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης. Έτσι προκύπτει μια νέα επικίνδυνη εστία κρίσης στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Frankfurter Rundschau.

Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι «η Λευκωσία αντί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα ως εργαλείο συμφιλίωσης με την Τουρκία, αντιθέτως, μέσω της ενεργειακής συμμαχίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και με το σχεδιαζόμενο αγωγό East Med, επιτείνει την απομόνωση της Άγκυρας και ως εκ τούτου την ένταση».

 Deutsche Welle / Frankfurter Rundschau

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα