Παλέρμο: Αποχώρησε η Τουρκία από την διεθνή διάσκεψη για την Λιβύη

Παλέρμο: Αποχώρησε η Τουρκία από την διεθνή διάσκεψη για την Λιβύη

Η Τουρκία, βαθιά απογοητευμένη επειδή δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλέρμο στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, ανακοίνωσε την αποχώρησή της.

«Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση του προβλήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος αντιπροσώπευε τη χώρα του στη Σικελία.

Μια συνάντηση, που δεν είχε αρχικά προγραμματισθεί, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους κύριους παράγοντες της λιβυκής κρίσης, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, αλλά απουσία τούρκων αντιπροσώπων.

«Η άτυπη συνάντηση σήμερα το πρωί, που περιλάμβανε αριθμό παραγόντων οι οποίοι παρουσιάσθηκαν ως οι κύριοι πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο, είναι μια ιδιαίτερα εσφαλμένη και ζημιογόνα προσέγγιση, στην οποία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», εξήγησε ο Οκτάι.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχε ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης που μποϊκόταρε τη διάσκεψη, πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Παρόντες ήταν επίσης ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσεμπσί, ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Άχμεντ Ουγιαχία, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκάσαν Σαλαμέ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να ενωθεί σήμερα το πρωί», επισήμανε εκφράζοντας τη λύπη της η Τουρκία, η οποία επέλεξε στις συνθήκες αυτές να εγκαταλείψει τη διάσκεψη, «βαθιά απογοητευμένη» απ’ αυτό που χαρακτήρισε «τετελεσμένο της τελευταίας στιγμής» το οποίο αποφασίσθηκε από ορισμένους «που καταχράσθηκαν την ιταλική φιλοξενία».

Η Τουρκία εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, «συνεχίζουν να κρατούν όμηρο την (πολιτική) διαδικασία (στη Λιβύη) στο όνομα των δικών τους συμφερόντων».

Η Τουρκία διατηρεί δύσκολες σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία ήταν παρούσα σ’ αυτή την άτυπη συνάντηση και είναι μεταξύ των κύριων υποστηρικτών του στρατάρχη Χάφταρ.

 

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα