Μήνυμα Μακρόν σε Τραμπ και Πούτιν για τον κίνδυνο του εθνικισμού

Μήνυμα Μακρόν σε Τραμπ και Πούτιν για τον κίνδυνο του εθνικισμού

Επίκριση και αποδοκιμασία των εθνικιστικών πολιτικών το μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παρουσία 85 ηγετών από όλη την υφήλιο, υψηλών προσκεκλημένων από διεθνείς οργανώσεις, σήμερα από το Παρίσι

Επιδίωξη του  Γάλλου προέδρου όπως τονίστηκε με τις εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο να επικοινωνήσει το μήνυμα της επετείου  της ειρήνης και όχι της όποιας πολεμικής νίκης.

Κάτω από τον γκρίζο παρισινό ουρανό και την ψιλή βροχή, μία από τις εικόνες που θα μείνει σήμερα στη μνήμη είναι η πομπή των ηγετών του κόσμου, που στριγμωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο κάτω από τις ομπρέλες τους, ανέβηκαν με τα πόδια τα τελευταία 100 μέτρα της λεωφόρου των Ηλυσίων, πριν φθάσουν στον κόκκινο τάπητα κάτω από τα δύο υπόστεγα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην Αψίδα. Ήταν κοντά δύο ώρες πριν από την έναρξη.

Από τη διεθνή αυτή πομπή έλειπαν δύο, οι ισχυρότεροι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έφθασαν στις θέσεις τους μόνοι και καθυστερημένοι.

Μετά την επιθεώρηση των παρατεταγμένων στρατευμάτων ο Γάλλος πρόεδρος πήρε θέση ανάμεσα στους Τραμπ, Μέρκελ και Πούτιν.

Ήταν δυνατή και αυτή η εικόνα, κυρίως όταν σε στάση κατάνυξης έδειξαν να παρακολουθούν τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μαχητών στα χαρακώματα, που διάβαζαν νέα παιδιά. Ήταν μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Αμερική και ακόμα από την Κίνα, που διάβασαν τα κείμενα στις διάφορες γλώσσες.

Προς τιμή των στρατιωτών από τις αφρικανικές αποικίες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα, μια Αφρικανή καλλιτέχνης από το Μπενίν τραγούδησε στην τοπική διάλεκτο τραγούδι με τίτλο «ευτυχία το να ζούμε μαζί».

Επέτειος ειρήνης όχι νίκης

 Στη σύντομη ομιλία του μπροστά στους υψηλούς προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο μάθημα του Μεγάλου Πολέμου : «δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους,(...) ή η ταπείνωση ενός λαού, μα ούτε και η λήθη για το παρελθόν» υπογράμμισε.

«Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας», τόνισε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες που βρίσκονται στο Παρίσι και τους κάλεσε να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι «την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή», ενώ επέκρινε τον «εθνικισμό» τον οποίο προβάλλει κυρίως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι το φάσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της υποβάθμισης της φύσης μας, τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τις ανισότητες, την άγνοια», δήλωσε.

Επέκρινε επίσης τον εθνικισμό, τον οποίο έχει προβάλει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άκουγε την ομιλία του γάλλου προέδρου δίπλα σε σχεδόν 70 άλλους αρχηγούς κρατών ή κυβέρνησεων.

«Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Ένας υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης είναι ένα πρόσωπο που θέλει να τα καταφέρει ο κόσμος, χωρίς να ανησυχεί αληθινά για τη χώρα μας (...) Ξέρετε τι είμαι εγώ; Είμαι εθνικιστής», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Τραμπ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία την πολυμέρεια, αυτό το ιδεολογικό βάθρο των διεθνών σχέσεων μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που καταγγέλλεται όλο και περισσότερο από ορισμένους ψηφοφόρους και ηγέτες στον κόσμο στο όνομα της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων.

Στη μνήμη «της απέραντης πομπής των μαχητών» του Μεγάλου Πολέμου, «που ήρθαν από ολόκληρο τον κόσμο, επειδή η Γαλλία αντιπροσώπευε γι' αυτούς ό,τι ωραίο υπήρχε στον κόσμο», κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκεί η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε!», τόνισε, «εκατό χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου».

«Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής «στην ελπίδα για την οποία μια ολόλκληρη νεολαία δέχθηκε να πεθάνει, την ελπίδα για έναν κόσμο που θα είναι επιτέλους ειρηνικός», για να τελειώσει με μια συνηγορία υπέρ των διεθνών θεσμών, της σημερινής Ευρώπης και του ΟΗΕ.

«Αυτό είναι, στην ήπειρό μας, η φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία (...). Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που συμφωνήθηκε ελεύθερα και είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και μας απάλλαξε από τους εμφύλιους πολέμους μας. Αυτό ονομάζεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών». «Είναι αυτή η βεβαιότητα πως το χειρότερο δεν είναι ποτέ σίγουρο όσο υπάρχουν άνδρες και γυναίκες με καλή θέληση», τόνισε.

Ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης τη νοοτροπία «που τροφοδοτεί τις αναλήθειες, δέχεται τις αδικίες, τρέφει τα άκρα και τον σκοταδισμό».

Έπειτα από μια εβδομάδα την οποία πέρασε περιδιαβάζοντας τα πεδία μάχης της βορειοανατολικής Γαλλίας, αφηγήθηκε πώς «μέσα στους κοινούς τάφους αναμίχθηκαν τα οστά γερμανών στρατιωτών και γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι έναν παγωμένο χειμώνα αλληλοσκοτώθηκαν για μερικά μέτρα εδάφους», σε μια μακρά αναφορά του σ' αυτόν τον πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 18 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μπολερό του Ραβέλ στην Αψίδα του Θριάμβου

Ο Μακρόν άνοιξε τις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ για την Ειρήνη - Αξιοσημείωτη εξαίρεση ο Τραμπ

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας απηύθυναν έκκληση για την υιοθέτηση μιας πολυμερούς προσέγγισης ώστε να προαχθεί η παγκόσμια ειρήνη, στο φόρουμ που διεξήχθη σήμερα στο Παρίσι και στο οποίο έδωσαν το παρόν δεκάδες επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε στην έναρξη του φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι, όπου προειδοποίησε για έναν εθνικισμό «με παρωπίδες» που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και αλλού.

Ούσα στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο πρόεδρο, υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια ανησυχητική διάθεση από ορισμένους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να αγνοήσουν τους δεσμούς που ενισχύουν τα θεμέλια της ειρήνης μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι περισσότερες από τις προκλήσεις σήμερα δεν μπορούν να επιλυθούν από μονάχα ένα έθνος, αλλά από όλα μαζί. Για αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση» είπε η Μέρκελ.

«Εάν η απομόνωση δεν ήταν η λύση πριν από 100 χρόνια, πώς γίνεται να είναι σήμερα σε έναν τόσο αλληλένδετο κόσμο;».

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε την ελπίδα ότι το φόρουμ μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν οι παγίδες του παρελθόντος μέσω της προώθησης της πολυμερούς προσέγγισης. Επιθυμεί επίσης το φόρουμ αυτό να καταδείξει την ισχύ της συμφιλίωσης.

Ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν στο ακροατήριο την ώρα που η Μέρκελ, ο Μακρόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιδοκίμαζαν τα Ηνωμένα Έθνη και θεσμούς που επιδιώκουν την επίτευξη πολυμερών λύσεων στα παγκόσμια προβλήματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προασπίζεται την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» και δηλώνει υπερήφανος που είναι εθνικιστής, σνόμπαρε το φόρουμ. Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε από το Παρίσι για την Ουάσιγκτον λίγο μετά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για «συλλογική δράση» προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσεις όπως το περιβάλλον, η ισλαμιστική τρομοκρατία, η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και ο αντισημιτισμός.

«Άραγε η σημερινή ημέρα θα είναι το σύμβολο της διαρκούς ειρήνης ή οι τελευταίες στιγμές της ενότητας προτού ο κόσμος βυθιστεί σε μεγαλύτερη αταξία;» ρώτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας το κοινό.

«Επαφίεται αποκλειστικά σε εμάς».

 Τσίπρας: «Να αγωνιστούμε όλοι για μια Ευρώπη που θα μπορούσε να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπροστά»

Η υλοποίηση του οράματος μιας Ευρώπης δημοκρατικής, κοινωνικής, ανοικτής, σύγχρονης, προοδευτικής, των λαών, της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, είναι η έμπρακτη απάντηση στην άνοδο των εθνικιστικών απόψεων στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, από όπου προειδοποίησε ότι «η Ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται είναι πολύ σκληρή απέναντι μας», καλώντας όλους παρά τις διαφορές, να αγωνιστούν για μια Ευρώπη «που θα μπορούσε να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπροστά».

Αυτή είναι, τόνισε, «μια Ευρώπη που θα μπορούσε να στηρίξει το κοινωνικό κράτος, να προστατεύσει τα δημόσια αγαθά, μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου, που θα βάλει όρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα και θα επενδύσει στη νέα γενιά, μια πολυπολιτισμική και ανοικτή Ευρώπη». Στον αντίποδα, είναι «μια Ευρώπη στην οποία βαθαίνουν οι ανισότητες, το χάσμα πλουσίων και φτωχών, που υψώνονται τείχη και φράχτες στους κυνηγημένους, που οι τεχνοκράτες παίρνουν την πολιτική από τους πολιτικούς και που αδιαφορεί για το μέλλον την νέας γενιάς». Τόνισε ότι αυτή είναι μια Ευρώπη καταδικασμένη να αποτύχει.

Τσίπρας στο Φόρουμ των Παρισίων: Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού deja vu

Μέρκελ: Η άνοδος του εθνικισμού απειλεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για ειρήνη

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε μια «καλή» συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είχε μια «καλή» συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα στο Παρίσι, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 100η επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Ναι», απάντησε ο Πούτιν στην ερώτηση δημοσιογράφου αν κατάφερε να συνομιλήσει με τον Τραμπ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. «Καλή», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος όταν ερωτήθηκε για την ποιότητα αυτής της συνομιλίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν για μια λεπτομερέστερη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου στην Αργεντινή.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει προηγουμένως πως είναι «έτοιμος για διάλογο»με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς που είχαν συνάψει με την ΕΣΣΔ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Τράμπ σνόμπαρε το Φόρουμ για την Ειρήνη. Απογειωνόταν όταν ξεκινούσαν οι εργασίες!

Τουλάχιστον 1.500 διαδηλωτές στο Παρίσι κατά του Ντόναλντ Τραμπ

«Τραμπ=πόλεμος»: περισσότεροι από 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σε ειρηνικό κλίμα, σήμερα στο Παρίσι, στην Πλατεία της Δημοκρατίας, κατά της παρουσίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Νοεμβρίου.

Για τουλάχιστον 3 ώρες, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την άφιξη του μεγιστάνα στη γαλλική πρωτεύουσα. Μαζί τους είχαν ένα τεράστιο μπαλόνι, ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ, όπου παρομοιάζεται με ένα μωρό που γκρινιάζει και φοράει πάνα βρακάκι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τουλάχιστον 1500 άνθρωποι. Πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε η συλλογικότητα "Ni guerres ni ?tat de guerre", ενώ δεν σημειώθηκε «κανένα επεισόδιο», σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι αρχές φοβόντουσαν για το ενδεχόμενο ταραχών στην πλατεία της Δημοκρατίας και είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Υπήρχαν φόβοι για συμμετοχή στη διαδήλωση «200-400 βίαιων ακτιβιστών».

Αψηφώντας το ψιλόβροχο, ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Κύριε Μίσος, Φύγε από την Ευρώπη» ή «Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη».

Στο άγαλμα της πλατείας οι διοργανωτές κρέμασαν ένα πανό με το σύνθημα «Τραμπ=πόλεμος».

«Ο Τραμπ διακινεί την κοινωνική αταξία και τον διχασμό μεταξύ των κοινοτήτων, απευθύνει έναν λόγο υπέρ του μίσους και καταφέρεται συχνά εναντίον των ασθενέστερων» δήλωσε η Μπενεντίκτ Γκαμπιρασιό, μια ακτιβίστρια του κινήματος Women's March Paris.

«Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός όπλων στον κόσμο και είναι ντροπή να τον προσκαλούν σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης για την ειρήνη» επισήμανε από την πλευρά της η Αν Σμίτ, 62 ετών, που φόραγε το καπέλο του Αστερίξ και κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Όλοι οι Γαλάτες εναντίον του Τραμπ».

Εκδηλώσεις στη Γερμανία

Στο Βερολίνο ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού, όπου πραγματοποιήθηκε Οικουμενική Δοξολογία για την συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Δοξολογία συμμετείχαν οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. «Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ξανά και ξανά την υπενθύμιση για το πού οδηγούμαστε όταν τα έθνη αρχίζουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να ονειρεύονται το μεγαλείο τους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας Μάρκους Ντρέγκε και απηύθυνε έκκληση για τήρηση του «Οικουμενικού Χάρτη» που υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές Εκκλησίες το 2001. «Αυτός είναι ο δρόμος, τον οποίο θέλουμε όλοι οι Χριστιανοί στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε ειρήνη», δήλωσε ο Ευαγγελικός Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι υπέγραψαν τον Χάρτη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για μια ανθρώπινη και κοινωνική Ευρώπη.

Διαφορετική όμως είναι η άποψη που εξέφρασε ο αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ σχετικά με τις εκδηλώσεις για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την συμμετοχή της 'Αγγελα Μέρκελ σε αυτές. «Το βρίσκω λάθος να ξαναγράφουμε αργότερα την Ιστορία και να συμμετέχουμε στις γιορτές των νικητών. Ναι, χάσαμε τον πόλεμο και ναι, η πολιτική που οδήγησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε πολλούς υπεύθυνους. Αλλά και η γερμανική αδεξιότητα ήταν τουλάχιστον εξίσου συμμέτοχη. Δεν μπορούμε όμως στο τέλος μιας ιστορικής κατάστασης, η οποία έχει κλείσει, να συντασσόμαστε με την πλευρά των νικητών και να βαδίζουμε δίπλα στον κ. Μακρόν στην Αψίδα του Θριάμβου», δήλωσε ο κ. Γκάουλαντ.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα