Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μελβούρνη. Βίντεο από την επίθεση

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μελβούρνη. Βίντεο από την επίθεση

Ο ISIS φρόντισε για άλλη μια φορά να… «σπεύσει» να αναλάβει την ευθύνη για μια τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Μελβούρνη, με έναν νεκρό και δυο τραυματίες. Ο δράστης, ένας Σομαλός γνωστός στις αρχές, επιτέθηκε με μαχαίρι και σε αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον σταματήσουν. Τον πυροβόλησαν στο στήθος και εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Το Ισλαμικό Κράτος (που χάνει τα εδάφη του στη Συρία) ανέλαβε την ευθύνη για το αιματηρό περιστατικό στη Μελβούρνη μέσω του πρακτορείου Amaq, του προπαγανδιστικού του οργάνου. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις που το ISIS έσπευσε να εκμεταλλευθεί καταστάσεις, η ανακοίνωση αναφέρει απλά ότι ένας μαχητής της οργάνωσης έκανε την επίθεση με μαχαίρι αλλά δεν δίνει λεπτομέρειες.

Όλα έγιναν περίπου στις 16:20 το μεσημέρι σε πολυσύχναστο δρόμο στη Μελβούρνη, την Bourke Street. Ο δράστης έριξε το φορτηγάκι που οδηγούσε σε εμπορικό κέντρο. Αφού του ξέσπασε φωτιά, κατέβηκε και με ένα μαχαίρι στα χέρια σκότωσε ακαριαία έναν πολίτη και τραυμάτισε άλλους δυο. Το φορτηγάκι ήταν γεμάτο φιάλες αερίου.

Δείτε καρέ καρέ πως έγιναν όλα

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο ABC News δήλωσαν ότι είδαν ένα αυτοκίνητο να αναπτύσσει ταχύτητα στην Bourke Street και να τρακάρει αφού παρά λίγο να χτυπήσει ένα τραμ.

Επίσης ένας αυτόπτης μάρτυρας είδε τον δράστη της επίθεσης να βγαίνει από το αυτοκίνητό του και να «πετάει μέσα κάτι σαν βόμβα» προτού το φορτηγό τυλιχθεί στις φλόγες. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η φωτιά στο αυτοκίνητο είχε τεθεί υπό έλεγχο σε 10 λεπτά. Φωτογραφία EPA Φωτογραφία EPA Φωτογραφία EPA

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν παράλληλα ότι είδαν τον άνδρα να μαχαιρώνει αδιακρίτως ανθρώπους στον δρόμο, ενώ κάποιος από αυτούς είπε ότι αφού το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες κάποιος πήγε προς το μέρος του οδηγού και τον μαχαίρωσε απευθείας στο στήθος.

Την ίδια ώρα άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο ABC Radio Melbourne ότι οι περαστικοί φώναζαν «μόνο πυροβολήστε τον, μόνο πυροβολήστε τον», στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τον δράστη.

Video που αναρτήθηκαν στα social media έχουν καταγράψει στη στιγμή που ένας πολίτης, με καρότσι σούπερ μάρκετ, προσπαθεί να τον σταματήσει. Σε κατάσταση αμόκ, ο δράστης κραδαίνει το μαχαίρι κατά αστυνομικών, οι οποίοι τον πυροβολούν στο στήθος.

Δείτε τις συγκλονιστικές στιγμές

Ο δράστης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μελβούρνης όπου μισή ώρα μετά τη μεταφορά του υπέκυψε στα τραύματά του.

Η αστυνομία βρήκε φιάλες αερίου μέσα στο αυτοκίνητό του. Ο επίτροπος της αστυνομίας της Βικτόρια Γκράχαμ Άστον διέψευσε πληροφορίες που είχαν εμφανιστεί στα social media, σύμφωνα με τις οποίες ο δράστης φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ». Φωτογραφία Reuters Φωτογραφία Reuters

Οι δυο τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο αλλά τα τραύματά τους δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους. Ο πολίτης που σκοτώθηκε, άνδρας επίσης, έπεσε νεκρός ακαριαία μετά το χτύπημα του δράστη. Φωτογραφία Reuters Φωτογραφία Reuters

Ο δράστης της επίθεσης στη Μελβούρνη ήταν γνωστός στις αρχές για ναρκωτικά, κλοπές και τροχονομικές παραβάσεις. Ζούσε στα βορειοδυτικά προάστια της Μελβούρνης και είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία από τη Σομαλία τη δεκαετία του ’90.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τόσο ο δράστης όσο και μέλη της οικογένειάς του ήταν γνωστά στην αντιτρομοκρατική.

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν στον οδό Bourke στη Μελβούρνη, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας επεσήμανε πως αστυνομικοί που βρίσκονταν στην περιοχή, ανταποκρίθηκαν άμεσα όταν ενημερώθηκαν για το αυτοκίνητο που έπεσε σε εμπορικό κέντρο. «Όταν βγήκαν από το περιπολικό, ήρθαν αντιμέτωποι με έναν άνδρα που κράδαινε ένα μαχαίρι και τους απειλούσε. Την ίδια στιγμή, περαστικοί καλούσαν σε βοήθεια γιατί πολίτες είχαν μαχαιρωθεί. Η αστυνομία πυροβόλησε τον δράστη στο στήθος», σημείωσε. 

Η υπηρεσία πυροτεχνουργών απέκλεισε την περιοχή και αφού έσβησε τη φωτιά στο αυτοκίνητο, η μονάδα αντιμετώπισης βομβιστικών περιστατικών ερεύνησε το σημείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα