Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ρεκόρ συμμετοχής. Ενισχύεται η (φιλ) ελληνική παρουσία στο Κογκρέσο

Οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 113 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τηλεοπτικού δικτύου CBS, αριθμός που ξεπερνά κατά πόλυ τα 83 εκατομμύρια που ψήφισαν στις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ανήλθε στο 49% των εγγεγραμμένων, αν και το αμερικανικό σύστημα καθιστά πολύ δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό της.

Το CBS μετέδωσε ότι φέτος οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια σε ενδιάμεσες εκλογές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016 συμμετείχαν 137 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ για τις ΗΠΑ.

Ενισχυμένη κατά δύο μέλη η ελληνική παρουσία στο Κογκρέσο

Κερδισμένη κατά δύο μέλη του Κογκρέσου αναδεικνύεται στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, που σημείωσε επιπρόσθετα κέρδη και σε τοπικό επίπεδο.
 
Επανεξελέγησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι τέσσερεις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές: Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριδα με ποσοστό 58%), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός της Φλόριδας με 58%), Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός του Μέριλαντ με 67%) και Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική της Νεβάδα με 67%).
 
Όπως έγραφαν τα ΜΜΕ του Νιου Χαμσάιρ, πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, στην 1η περιφέρεια θα γραφόταν ιστορία ούτως ή άλλως, εκλέγοντας είτε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υποψήφιο, ή τον πρώτο αφροαμερικανό. Νικητής τελικά, ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική Ελληνοαμερικανός συνιδιοκτήτης εστιατορίου, Κρις Πάππας με 53,55%.
 
Επίσης, επικράτησε με 56% στην 6η Περιφέρεια της Φλόριδας ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος με ελληνικές ρίζες Μάικλ Βαλτζ (Michael Waltz). Αντίθετα απέτυχε να εισέλθει στη Γερουσία η ρεπουμπλικανή Λία Παπαχρήστου - Βούκμιρ (Leah Vukmir) στην πολιτεία Ουισκόνσιν, λαμβάνοντας 44,5%..
 
Μόλις 14% έλαβε ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος βουλευτής Αντώνης Πάππας στην περιφέρεια του Κουίνς, απέναντι στο νέο αστέρι της αριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος Αλεσάντρια Οκάζιο - Κορτέζ.
 
Επανεξελέγη ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ
 
Παρά τα 38 εκατομμύρια για αρνητική προεκλογική καμπάνια που έριξε ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος Ρόμπερτ Χάγκιν, ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ επανεξελέγη με 53,5%.
 
Ηττήθηκε στο Στάτεν Άιλαντ - Μπρούκλιν ο υποστηριζόμενος από ομογενείς ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταν Ντόνοβαν.


 

O Γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντες

Σε τοπικό επίπεδο, η πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης θα έχει πλέον τρεις Ελληνοαμερικανούς, ενώ μεγάλη πλειοψηφία έχουν κατακτήσει οι Δημοκρατικοί. Μετά το Μιχάλη Γιάνναρη, εξελέγησαν στην πολιτειακή Γερουσία o Άντριου Γουνάρδης στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν, κι ο Τζέιμς Σκουφής στην 39η περιφέρεια.
Επανεξελέγησαν ακόμη, η δημοκρατική Αραβέλα Σιμωτά στην Αστόρια κι η ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στο Μπρούκλιν.

Ο Δημοκρατικός Κρις Πάπας


Δείτε τα βίντεο - ρεπορτάζ του Euronews

skai

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα