Ασθενής πέθανε επειδή ο χειρουργός δεν είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα στη χρήση ρομπότ

Ασθενής πέθανε επειδή ο χειρουργός δεν είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα στη χρήση ρομπότ

Ένας ασθενής πέθανε έπειτα από επέμβαση στην καρδιά, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό ρομπότ για το οποίο ο χειρουργός δεν είχε κατάλληλα εκπαιδευτεί.

Ο 69χρονος Stephen Pettitt υπέστη πολλαπλή ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων έπειτα από επέμβαση στη βαλβίδα της καρδιάς η οποία έλαβε άσχημη τροπή.

Ένας ιατροδικαστής τόνισε ότι ο επικεφαλής χειρουργός αφού είχε απορρίψει την εκπαίδευση στη χρήση του ρομπότ, αργότερα παραδέχθηκε σε συνάδελφό του ότι θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί καλύτερα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, από την έρευνα προέκυψε ότι οι ειδικοί που θα έπρεπε να καθοδηγήσουν τη χειρουργική ομάδα σχετικά με τη χρήση του εξελιγμένου ρομπότ Da Vinci, εγκατέλειψαν τη διαδικασία στο μέσο της.

Το περιστατικό που σημειώθηκε σε νοσοκομείο του Νιούκαστλ της Βρετανίας προκάλεσε μία εκτεταμένη έρευνα από πλευράς της αστυνομίας.

Τα ρομπότ Da Vinci είναι σχεδιασμένα να κάνουν τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ασφαλέστερες και πιο ακριβείς.

Ειδικός στη χρήση των συγκεκριμένων ρομπότ τόνισε ότι οι τεχνικοί βοηθοί έφυγαν χωρίς κάποιος από το προσωπικό να το αντιληφθεί. Μάλιστα ανέφερε ότι μετά τον θάνατο του 69χρονου, ο χειρουργός του τηλεφώνησε, λέγοντάς του ότι «λυπάται πολύ» και ότι θα μπορούσε «να είχε εκπαιδευτεί καλύτερα».

Γιατροί με ειδικά μηχανήματα έφτασαν στο χειρουργείο για να «βοηθήσουν» την καρδιακή λειτουργία του ασθενούς, αλλά ο 69χρονος δεν μπορούσε να επανέλθει και κατέληξε μερικές ημέρες αργότερα.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα