Ισπανία: Πνίγηκαν 13 μετανάστες από ανατροπή βάρκας, αγνοούνται 20

Ισπανία: Πνίγηκαν 13 μετανάστες από ανατροπή βάρκας, αγνοούνται 20

Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 20, στην προσπάθειά τους να φτάσουν χθες Δευτέρα εν μέσω τρικυμίας στις ισπανικές ακτές, επιβαίνοντας σε αυτοσχέδια πλεούμενα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές.

Εκατό μετανάστες διασώθηκαν την ίδια ώρα από την ακτοφυλακή.

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Μελίγια, του ισπανικού θύλακα στο βορειοανατολικό Μαρόκο, ενώ τέσσερα πτώματα βρέθηκαν χθες επίσης ανοιχτά του Κάδιθ στη νοτιοδυτική Ισπανία. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους, οι οποίοι υπολογίζονται σε 17 με 20, διευκρίνισε η χωροφυλακή του Κάδιθ.

Στο Κάδιθ "είκοσι μετανάστες έφτασαν εν μέσω τρικυμίας", "με πολύ κακή θάλασσα" και ένα πλεούμενο "ξύλινο, πολύ παλιό (...) και σχεδόν καθόλου νερό ούτε τροφή", διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος της χωροφυλακής μιλώντας στο AFP. Οι τέσσερις σοροί βρέθηκαν σε απόσταση σχεδόν εκατό μέτρων από την ακτή του Κάδιθ.

"Σύμφωνα με τους μετανάστες στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 40", πρόσθεσε. "Αναζητούμε ακόμη 17 με 20 ανθρώπους", διευκρίνισε.

Χθες το βράδυ κινητοποιήθηκε θαλάσσια και αεροπορική δύναμη για την αναζήτηση των αγνοουμένων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αλλά οι προσπάθειές της ανεστάλησαν όταν νύχτωσε. Ένα ελικόπτερο και δύτες ξανάρχισαν τις έρευνες σήμερα το πρωί.

Ανοιχτά της Μελίγια, τα θαλάσσια σωστικά συνεργεία "παρείχαν βοήθεια σε δύο πλοιάρια που κατευθύνονταν προς την ιβηρική χερσόνησο, με συνολικά 93 επιβαίνοντες, οι 13 από τους οποίους δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους", δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος των αρχών της περιοχής της Μελίγια.

Εννέα σοροί ανδρών περισυνελέγησαν. Ο Ερυθρός Σταυρός κατέβαλε προσπάθειες για την ανάνηψη 4 ακόμη, μάταια όμως.

Από τους 80 που διεσώθησαν οι 75 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής για Μετανάστες της Μελίγια.

Σχεδόν 47.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ισπανία μέσω της θάλασσας από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και 564 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους.

Το 2018 έχουν καταμετρηθεί 100.000 αφίξεις μεταναστών μέσω όλης της Μεσογείου, ενώ σχεδόν 2.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους. Την ίδια περίοδο το 2017 είχαν καταμετρηθεί περισσότερες αφίξεις μεταναστών, 148.000, μέσω θαλάσσης, ενώ οι νεκροί ανέρχονταν σε σχεδόν 3.000.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα