Αιματηρές οι εκλογές στο Αφγανιστάν, 435 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν

Αιματηρές οι εκλογές στο Αφγανιστάν, 435 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν

Περίπου 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 379 τραυματίστηκαν τον προηγούμενο μήνα στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, γεγονός που καθιστά αυτές τις εκλογές τις πιο αιματηρές που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη χώρα.

Η πρώτη από τις τρεις ημέρες της ψηφοφορίας, που ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει αναβληθεί για τις 23 Νοεμβρίου, ήταν η πιο αιματηρή, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Στις προεδρικές εκλογές του 2014 είχαν καταγραφεί 251 νεκροί και τραυματίες, ενώ σε καμία άλλη εκλογική διαδικασία μετά το 2009, οπότε ο ΟΗΕ ξεκίνησε να καταγράφει τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν, δεν έχουν υπάρξει περισσότερα θύματα.

Τους έξι μήνες πριν τις εκλογές σχεδόν 500 Αφγανοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν το ένα τρίτο των θυμάτων, και 245 έπεσαν θύματα απαγωγής, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ.

«Οι σκόπιμες βίαιες ενέργειες εναντίον αμάχων και πολιτικών εγκαταστάσεων, όπως εκλογικά κέντρα, (…) απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελούν εγκλήματα πολέμου», υπενθύμισε η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους Αφγανούς να παραμείνουν σπίτια τους και από τους υποψήφιους να αποσυρθούν από την εκλογική κούρσα, απειλώντας ότι θα επιτεθούν σε εκλογικά κέντρα.

Προκειμένου να αποθαρρύνουν τους Αφγανούς ψηφοφόρους οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν όλμους και χειροβομβίδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο την ευθύνη για την πιο αιματηρή επίθεση, μια επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 40, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα