Μιανμάρ: Έφεση άσκησαν οι δύο δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί

Μιανμάρ: Έφεση άσκησαν οι δύο δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί

Έφεση άσκησαν οι δύο δημοσιογράφοι του Reuters που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη επτά ετών στη Μιανμάρ για παραβίαση του Νόμου Περί Κρατικών Απορρήτων έπειτα από έρευνα που έκαναν για τη σφαγή μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ, μετέδωσε σήμερα το διεθνές πρακτορείο.

"Καταθέσαμε έφεση επειδή η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι δίκαιη", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Reuters Στίβεν Άντλερ. "Η καταδίκη τους για κατασκοπεία αγνοεί αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για μια παγίδα από την αστυνομία, σοβαρές παραβιάσεις της δέουσας διαδικασίας και την αποτυχία της εισαγγελίας να αποδείξει οποιοδήποτε από τα βασικά στοιχεία του εγκλήματος", προσθέτει.

Ο ίδιος καλεί τέλος τη Μιανμάρ να "εμμείνει στη δηλωμένη αφοσίωσή της στην κυριαρχία του νόμου, την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία δίνοντας εντολή για την απελευθέρωση των συναδέλφων μας".

Ο 32χρονος Ουά Λόουν και ο 28χρονος Κέι Σου Όου, οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί από το Δεκέμβριο του 2017, κρίθηκαν ένοχοι στις αρχές του Σεπτεμβρίου από δικαστήριο της Μιανμάρ βάσει νόμου περί κρατικών απορρήτων σε μια υπόθεση που ήγειρε ερωτηματικά όσον αφορά την πρόοδο της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία και προκάλεσε την κατακραυγή των διπλωματών και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δημοσιογράφοι αυτοί ερευνούσαν σχετικά με τη σφαγή πέρσι 10 μελών Ροχίνγκια κατά την καταστολή της μουσουλμανικής αυτής κοινότητας από τον στρατό της Μιανμάρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα