Αφγανιστάν: Έρευνα μετά τον θάνατο αμάχων σε επιδρομή

Αφγανιστάν: Έρευνα μετά τον θάνατο αμάχων σε επιδρομή

Οι αρχές του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι διενεργούν έρευνα έπειτα από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης που στοχοθέτησε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ΙΚ σε ένα από τα προπύργιά τους στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Tην επομένη της επιχείρησης, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι εκδήλωσαν την οργή τους αποκλείοντας τον δρόμο που συνδέει την Τζαλαλάμπαντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας, με την Τορχάμ, μια πόλη στα σύνορα με το Πακιστάν.

Ένας από τους διαδηλωτές, ο Σουλτάν Μουχάμαντ, είπε ότι 14 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην επιχείρηση αυτή. Ένας «πρεσβύτερος», ο Νατζιμπουλάχ Αμαρχίλ, έδωσε ακόμη βαρύτερο απολογισμό, κάνοντας λόγο για 16 νεκρούς.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιδρομές σε πολλά σπίτια και (...) σκότωσαν 14 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα βρέφος έξι μηνών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δύο τραυματίες υπέκυψαν στο νοσοκομείο», συνέχισε και πρόσθεσε «ζητάμε από την κυβέρνηση να τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι.

Το αφγανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι «τουλάχιστον 17» και μετέδωσε εικόνες με πτώματα βαλμένα στη σειρά στο έδαφος, με δεκάδες ανθρώπους να στέκονται γύρω τους.

Στον λογαριασμό του δικτύου στο Twitter μεταφορτώθηκαν φωτογραφικά στιγμιότυπα που εικονίζουν πολλές εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής καθώς διαδήλωναν στον δρόμο Τζαλαλάμπαντ-Τορχάμ.

Ο Αταουλάχ Χογκιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξήχθη μια «στρατιωτική επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων εναντίον του Ντάες» (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) και υπήρξαν «θύματα», επισήμανε ωστόσο ότι δεν ήταν σε θέση να «επιβεβαιώσει τις καταγγελίες περί θανάτων αμάχων». «Μια αντιπροσωπεία (των τοπικών αρχών) στάλθηκε στην περιοχή για να διενεργήσει έρευνα», πρόσθεσε.

Ένας άλλος «πρεσβύτερος» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως συμμετείχε σε αντιπροσωπεία που πήγε στο γραφείο του κυβερνήτη. «Υποσχέθηκε ότι θα γίνει διεξοδική έρευνα αφού σταματήσουμε τη διαδήλωσή μας. Αλλά θα ξαναρχίσουμε το Σάββατο αν δεν έχουμε νέα».

Οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Το σύνολο των θυμάτων μεταξύ των αμάχων το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών στη Συρία.

Η βία κλιμακώθηκε ξανά μετά τα μέσα του 2017, όταν οι αμερικανικές και οι αφγανικές δυνάμεις πολλαπλασίασαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν και του ΙΚ.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων «συνεχίζει να σημειώνει νέα ρεκόρ», υπογράμμισε σε πρόσφατη έκθεσή της η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, που κατέγραψε 8.050 θανάτους αμάχων από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο. Στην έκθεσή του, ο ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη για το 65% των θανάτων στους Ταλιμπάν, το ΙΚ και άλλες οργανώσεις που πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα