Η γραφειοκρατία σκότωσε 52 κρατούμενους στην Μαδαγασκάρη

Τι αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πενήντα δύο άνθρωποι πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό προσωρινή κράτηση στη Μαδαγασκάρη το 2017 εξαιτίας της παράλυσης του δικαστικού συστήματος της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το 55% του πληθυσμού των φυλακών στη Μαδαγασκάρη, δηλαδή 11.000 άνθρωποι, περίμεναν ακόμη να δικαστούν τον Οκτώβριο του 2018, αν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μικροαδικήματα.

«Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση αποτελούν ξεκάθαρα σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση», αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο: «Τιμωρημένοι επειδή είναι φτωχοί» και βασίζεται στις επισκέψεις που έκαναν μέλη της ΜΚΟ σε εννέα σωφρονιστικά ιδρύματα.

«Εξαιτίας μια σειράς δυσλειτουργιών στη δικαστική αλυσίδα της Μαδαγασκάρης, αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν στη φυλακή επί χρόνια προτού προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Στα σωφρονιστικά ιδρύματα που επισκεφθήκαμε μεγάλος αριθμός κρατούμενων βρίσκονται εκεί επί πολύ καιρό χωρίς να έχουν δικαστεί και κατηγορούνταν για μικρά και όχι βίαια αδικήματα. Ένας άνδρας κατηγορούνταν για ζωοκλοπή και βρισκόταν υπό κράτηση επί τριάμισι χρόνια», κατήγγειλε ο Ντεπρόουζ Μουκένα διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τη νότια Αφρική.

Σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά μοιράζονταν το ίδιο κελί με εγκληματίες. Οι πιο φτωχοί κρατούμενοι, που έχουν τη λιγότερη πρόσβαση σε δικηγόρο, είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο κατά την κράτησή του, και κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά.

«Κοιμόμαστε 42 στο ίδιο κελί, όμως δεν υπάρχει χώρος. Κοιμάμαι κάτω. Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν. Κάποιοι βήχουν, κάποιοι τρέμουν, κάποιοι κρυώνουν πολύ. Και οι άνθρωποι δίνουν μάχη για τα τρόφιμα, διότι δεν υπάρχουν αρκετά (…) Θέλω πραγματικά να δικαστώ γιατί υποφέρω πολύ», δήλωσε ένας κρατούμενος.

Η φυματίωση είναι μια από τις βασικές αιτίες θανάτου των κρατούμενων στη Μαδαγασκάρη.

Σύμφωνα με τους κρατούμενους, τα συσσίτια είναι πολύ μικρά. Μία κρατούμενη μάλιστα κατήγγειλε ότι πολλές φορές μπορεί να κρατήσει τη μερίδα που αναλογεί σε ένα γεύμα στην χούφτα της.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), σχεδόν ένας στους δύο κρατούμενους στη Μαδαγασκάρη υποφέρει από μέτριο ή σοβαρό υποσιτισμό. Το 2015 η οργάνωση είχε αναφέρει 27 κρατούμενοι πέθαναν στη Μαδαγασκάρη εξαιτίας του υποσιτισμού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κανείς δεν θα πρέπει να φυλακίζεται με κίνδυνο τη ζωή του στις συνθήκες που είδαμε στις φυλακές της Μαδαγασκάρης  το να σταματήσει η καταχρηστική προσφυγή στην προσωρινή κράτηση θα μπορούσε να περιορίσει τον υπερπληθυσμό που καθιστά τις συνθήκες τόσο φρικτές», κατέληξε ο Μουκένα.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα