Υπόπτος ντυμένος Κασόγκι να βγαίνει από τη Πρεσβεία μετά τη δολοφονία του- Υποτιμάται η νοημοσύνη μας

Σε νέες αποκαλύψεις προχωρά το CNN για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ενας από τους 15 υπόπτους εμφανίζεται ντυμένος  με τα ρούχα του Κασόγκι να βγαίνει από το προξενείο.  Το CNN έχει στην κατοχή του το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης της αστυνομίας στο οποίο φαίνεται ο άνδρας εγκαταλείπει το προξενείο  από την πίσω πόρτα, φορώντας τα ρούχα του Κασόγκι, ψεύτικη γενιάδα και γυαλιά.  Ο άνδρας στο βίντεο κατονομάζεται ως  Mustafa al-Madani και φέρεται να αποτελεί μέρος των όσων δήλωσαν οι ανακριτές ότι συμμετείχε σε  μια ομάδα που στάλθηκε για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο στο Σαουδάραβιτς προξενείο κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ραντεβού για να πάρει χαρτιά για τον γάμο του. 

Σύμβουλος του Ερντογάν αμφισβητεί την εκδοχή του Ριάντ

Ενας σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε στη διάρκεια συμπλοκής στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μια από τις πολλές εκδοχές που έχει δώσει το Ριάντ σε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

"Δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται να έχει υπάρξει 'συμπλοκή' ανάμεσα σε 15 νεαρούς και έμπειρους μαχητές...και σε έναν 60χρονο Κασόγκι, μόνο και ανυπεράσπιστο", δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι, ένας σύμβουλος του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν.

"Αυτό δεν εξηγεί καμία πτυχή του περιστατικού, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουν προκύψει. Αντίθετα, γεννά ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Όσο περισσότερο το σκέφτεται κάποιος, τόσο περισσότερο αισθάνεται ότι υποτιμάται η νοημοσύνη του", έγραψε σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ο Ακτάι, ο οποίος είναι και στενός φίλος του Κασόγκι.

Έπειτα από δύο εβδομάδες που αρνούνταν κάθε ανάμειξη στην εξαφάνισή του οι σαουδαραβικές αρχές είπαν νωρίς το Σάββατο ότι ο Κασόγκι, ένας σφοδρός επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σκοτώθηκε στη διάρκεια συμπλοκής μέσα στο κτίριο.

Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, ένας υψηλόβαθμος σαουδάραβας αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι μια ομάδα από 15 σαουδάραβες υπήκοους που είχε σταλεί για να αντιμετωπίσει τον Κασόγκι τον απείλησε ότι θα τον εξουδετερώσει με υπνωτική ουσία και θα τον απαγάγει, αλλά στη συνέχεια τον σκότωσε με κεφαλοκλείδωμα όταν εκείνος αντιστάθηκε.

Στη συνέχεια, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ είπε ότι ενώ δεν γνωρίζει πώς ακριβώς πέθανε ο Κασόγκι, η δολοφονία του ήταν μια "επιχείρηση εκτός ελέγχου" στη οποία κάποιοι Σαουδάραβες υπερέβησαν την εξουσία τους.

"Εκαναν το λάθος σκοτώνοντας τον Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο και επιχείρησαν να το συγκαλύψουν", είπε ο Τζουμπέιρ.

Ο υπουργός επιχείρησε να προστατεύσει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν λέγοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος δεν ήταν ενήμερος.

Ο Ακτάι είπε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε απαντήσει στην εις βάρος του κριτική με επίθεση εναντίον της Τουρκίας και ότι τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης είχαν γράψει υποτιμητικά σχόλια για την μνηστή του Κασόγκι, για τον φίλο του, τον Τουράν Κισλακσί και για τον ίδιο τον Ακτάι.

"Το επιχείρημα περί 'συμπλοκής' σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι είναι ένα σενάριο, το οποίο επινοήθηκε βιαστικά, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικού σύντομα θα αποκαλυφθούν", έγραψε ο Ακτάι.

Χθες ο Ερντογάν είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την τουρκική έρευνα κατά την εβδομαδιαία ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του αύριο Τρίτη, ενώ αργότερα σήμερα θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Η Μαδρίτη αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πολιτική κατά του Ριάντ 

H Ισπανία απέφυγε να συγκλίνει στη γραμμή της ΕΕ, που τηρεί αυστηρά επικριτική στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Κασόγκι. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο η Μαδρίτη, εκφράζει μεν τη «θλίψη» της για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αλλά αποδέχεται στην ανάλυσή της τις πληροφορίες της Σαουδαραβικής εισαγγελίας χωρίς να εκφράζει ανοικτά αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αντικρουόμενων εκδοχών που είχε διατυπώσει από την αρχή το Ριάντ, όπως κάνουν στη δική τους κοινή ανακοίνωση οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Επίσης, η Ισπανία δεν δεσμεύεται να σταματήσει -τουλάχιστον προς ώρα- τη λίαν κερδοφόρα πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ένα μέτρο που ανακοίνωσε η Γερμανία, όχι όμως και οι άλλοι δύο συνυπογράφουσες το ανακοινωθέν χώρες.

Η ΕΕ απάντησε με άνισο τρόπο στο ενοχλητικό επεισόδιο της απαγωγής και δολοφονίας του Κασόγκι. Έπειτα από το ανακοινωθέν, που συνέταξαν και διένειμαν οι τρεις χώρες -η Ισπανία δεν είχε προσκληθεί να συμπράξει- η επικεφαλής της eυρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέδωσε κι εκείνη το Σάββατο ένα ανακοινωθέν για να καταδικάσει το γεγονός, αξιώνοντας «μία αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, που θα χύσει φως στις συνθήκες» του θανάτου αυτού.

Η ισπανική ανακοίνωση, που εκδόθηκε λίγες ώρες κατόπιν, αρκείται στο να υπογραμμίσει το μήνυμα του ΟΗΕ, που ζητεί να «λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι αυτών των πράξεων, έπειτα από μία εμπεριστατωμένη και διαφανή έρευνα».

Είναι πολύ πιθανό οι όλο και αυξανόμενες ενδείξεις για την άμεση εμπλοκή του Σαουδαραβικού καθεστώτος στον θάνατο του Κασόγκι θα δημιουργήσει επιπλοκές στις πωλήσεις ισπανικών όπλων στο Ριάντ. Η απόφαση της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες να μην πωληθούν τον περασμένο μήνα 400 βόμβες ακρίβειας, βάσει της υποψίας ότι αυτές έμελλαν να χρησιμοποιηθούν στους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, προκάλεσε την κυβερνητική παρέμβαση που επέτρεψε την συμφωνία. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση ήταν ο φόβος μήπως η Σαουδική Αραβία ακυρώσει το χρυσοφόρο συμβόλαιο (1,8 δισ. ευρώ) για την κατασκευή πολεμικών κορβετών από τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia.

Οι προνομιούχες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -τελευταίο παράδειγμα το τραίνο μεγάλης ταχύτητας AVE στη Μέκκα, που εγκαινιάσθηκε μέσα στον τρέχοντα μήνα και είχε ανατεθεί σε έναν ισπανο-σαουδαραβικό όμιλο έναντι 6,7 δισ. ευρώ το 2011- επιβάλλουν στη Μαδρίτη να τηρεί μια επιφυλακτική στάση. Απεναντίας, η Γερμανία που πωλεί λιγότερα όπλα έχει μεγαλύτερη ελευθερία αποφάσεων και κινήσεων. Οι ΜΚΟ που επικρίνουν την αδιάκριτη πώληση οπλικού υλικού στο Ριάντ έχουν καλέσει την Ισπανία να παραλύσει προληπτικά τις αντίστοιχες εμπορικές σχέσεις. Η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτήν την προοπτική, υποστηρίζοντας πως κάθε εμπορική συναλλαγή «αναλύεται κατά περίπτωση».

 

 CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα