Σκόπια: Ο Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές, ποιά τα επόμενα βήματα

Σκόπια: Ο Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές, ποιά τα επόμενα βήματα

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε χθες το βράδι την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Ο Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία (από τις συνολικά τρεις που απαιτούνται) να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος όχι μόνο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την επικύρωση της Συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή.

Εντονο παρασκήνιο με καταγγελίες για δωροδοκίες

Προηγήθηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις εντός του Κοινοβουλίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα ΜΜΕ, πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Ο γ.γ. του κόμματος, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.

«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on.

Οπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές. Ο Γιανούσεφ τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια των αρμόδιων οργάνων.

Θρίλερ από το μεσημέρι
 
Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους οκτώ ψήφους που του έλειπαν, η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβαλλόταν συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα παραλίγο να αναβληθεί κι εντελώς και να μετατεθεί για τις επόμενες ημέρες.

Από τη μία το μεσημέρι που υποτίθεται θα ξεκινούσε, η συνεδρίαση μετατέθηκε στις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα. Τελικά η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.15 το βράδυ.

Το VMRO από την πλευρά του εκτός από τις καταγγελίες περί δωροδοκίας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να γίνει συνεδρίαση, αφού δεν είχε ενημερωθεί επισήμως έως τις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα.

Εξάλλου, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία του VMRO και ζήτησε δεσμεύσεις ότι βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά δεν θα υποστούν κυρώσεις και «αντίποινα».

Παράλληλα, ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, αναμένεται να βρεθεί στα Σκόπια τη Δευτέρα.

 Ο Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές, τα επόμενα βήματα Βίντεο - ΕΡΤ

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα