Ξένος Τύπος: Υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ξένος Τύπος: Υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια για τη συμφωνία των Πρεσπών

Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία: το κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της

Guardian ποιυ αναφέρεται στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Όπως γράφει, το κοινοβούλιο της "Μακεδονίας" ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα

 που διαρκούσε δεκαετίες και προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Συνολικά, 80 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της μετονομασίας της βαλκανικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» φτάνοντας μετά βίας στην ελάχιστη πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την εφαρμογή συνταγματικών αλλαγών.

Ωστόσο η διαδικασία για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών είναι χρονοβόρα και απαιτεί πολλούς γύρους ψηφοφορίας, με την ψηφοφορία της Παρασκευής να είναι το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιανουάριο. Μόλις η χώρα αλλάξει επίσημα το σύνταγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να ψηφίσει τη συμφωνία. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ανταλλάξει κατηγορίες ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της "Μακεδονίας". Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης των πολιτών της χώρας σχετικά με τη συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα που διεξήχθη για τις αλλαγές. Η Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στις φιλοδοξίες της "Μακεδονίας" για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανταπέδωσε τα πυρά την Πέμπτη. «Υπάρχει μία συνέχιση της πιο ωμής παρέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων, το επίπεδο της οποίας έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια που μπορούμε να φανταστούμε», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή ονόματος, αναφέρει η Wall Street Journal. Η ψηφοφορία είναι το πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Οι αλλαγές θα ξεμπλοκάρουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η ψηφοφορία έγινε αργά την Παρασκευή πίσω από κλειστές πόρτες μετά από ώρες καθυστέρησης εν μέσω μεγάλων εντάσεων. Ήρθε εν μέσω κατηγοριών - που εκτοξεύονται από τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της συμφωνίας - για απειλές, εκβιασμούς και δωροδοκίες. Συνολικά, 80 μέλη του κοινοβουλίου υποστήριξαν τη συμφωνία, η οποία θα αλλάξει το όνομα του βαλκανικού κράτους σε «Βόρεια Μακεδονία», εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται στο 120μελές κοινοβούλιο. Η διαδικασία παρακολουθήθηκε στενά από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες άσκησαν έντονη πίεση στη επικύρωση της συμφωνίας. Η Δύση βλέπει την είσοδο της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως ένα ζωτικό βήμα προς τη σταθεροποίηση μιας περιοχής στην οποία όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με τη Ρωσία για άσκηση επιρροής. Αρκετοί δυτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν τη "Μακεδονία" για να υποστηρίξουν τη συμφωνία ονόματος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενεργούσε ενεργά κατά της συμφωνίας.

Ωστόσο η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια στη "Μακεδονία" πριν ολοκληρωθεί η επικύρωση. Η ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν η πρώτη σε μια μακρά διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει τρεις ή περισσότερους μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες να ψηφίσουν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Παρόλο που η πρώτη ψηφοφορία θεωρείται ως η πιο κρίσιμη, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η τελική ψηφοφορία θα συγκεντρώσει και πάλι την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί τελικά να επικυρώσει τη συμφωνία. Το εθνικιστικό κόμμα που είναι ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας αντιτίθεται στη συμφωνία και η επικύρωσή της θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αναταραχή κσι ισως εκλογες

«Η "Μακεδονία" προχωρά με την αλλαγή ονόματος, βοηθώντας την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», γράφουν οι New York Times.

Η κυβέρνηση της "Μακεδονίας" εξασφάλισε επαρκή στήριξη από το κοινοβούλιο αργά την Παρασκευή για να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, μια κίνηση που θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια πικρή διαμάχη με την Ελλάδα που κρατά δεκαετίες και να θέσει τις βάσεις για την πορεία του βαλκανικού κράτους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το Κοινοβούλιο ψήφισε με μόλις την πλειοψηφία που απαιτούνταν για να αλλάξει το Σύνταγμα για τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δίνοντας μια τεράστια νίκη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζάεφ και στους δυτικούς συμμάχους του.

Ωστόσο η πορεία προς τα εμπρός παραμένει δύσκολη και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο. Οι βουλευτές έχουν πλέον 30 ημέρες για να ψηφίσουν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και αυτές πρέπει να περάσουν πριν η συμφωνία μπορέσει να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να υπερνικηθεί σημαντική αντίθεση. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε καθώς μέλη του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχουν διαμάχη για τη συμφωνία. Η συμφωνία προκάλεσε πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα, με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας Νίκο Κοτζιά να παραιτείται την Τετάρτη μετά από αναφορές για αυξανόμενο ρήγμα στον κυβερνόντα συνασπισμό σχετικά με την αμφισβητούμενη συμφωνία.

«Ο Zαεφ εξασφαλίζει τις ψήφους για την αλλαγή ονόματος της «Μακεδονίας», γράφουν οι Financial Times. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από την συμφωνία με την Αθήνα μπορούν τώρα να ξεκινήσουν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η "Μακεδονία" έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αθήνα τον Ιούνιο μετά από 27 χρόνια αδιεξόδου. Οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζαεφ μόλις που κατόρθωσαν να κερδίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να ξεκινήσουν συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το όνομα της χώρας αργά το βράδυ της Παρασκευής με τις ψήφους των 80 από τους 120 βουλευτές.

Οκτώ βουλευτές διαχώρισαν τη θέση τους από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης, μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις να ψηφίσουν υπέρ. Η ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για την κυβέρνηση να περάσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από τη συμφωνία με την Αθήνα. Τα σχέδια των τροποποιήσεων θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, για άλλη μια φορά με πλειοψηφία των δύο τρίτων. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα πολλά εμπόδια τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα. Ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, παραιτήθηκε την Τετάρτη εξαιτίας της συμφωνίας. Επικαλέστηκε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον ηγέτη του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που είναι κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα