ΠΓΔΜ: Με 80ψήφους εγκρίθηκε στην πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση

ΠΓΔΜ: Με 80ψήφους  εγκρίθηκε στην πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση

Μετά από μπαράζ αναβολών της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του κόμματος; της αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE. 

Η συζήτηση και η ψηφοφορία αναμενόταν να αρχίσει στις 4 το απόγευμα της Παρασκεύης, ωστόσο στις 5 δεν είχε ακόμα αρχίσει.

Οι περισσότεροι βουλευτές είναι μέσα στο κοινοβούλιο όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ απ' έξω υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και αρκετοί διαδηλωτές.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το VMRO πετάει το γάντι στον Ζάεφ, ζητώντας να αρχίσει άμεσα η ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, βουλευτές του VMRO, πριν την έναρξη της διαδικασίας, με συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από τον πρόεδρο της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, χωρίς να συνεχιστεί η συζήτηση.

Ο βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση καθυστερεί την διαδικασία επειδή γνωρίζει πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία και πρόσθεσε πως η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από την πίεση στους βουλευτές.

 Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως στην συνέντευξη Τύπου παρίσταντο μόνο 30 από τους 48 βουλευτές του VMRO.

Ωστόσο παρά το θολό τοπίο φαίνεται ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ζάεφ να έχει  εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό, λίγη ώρα πριν την έναρξη της σχετικής ψηφοφορίας στην Βουλή της ΠΓΔΜ.

Τα σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, φέρεται να εξασφάλισε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Το ίδιο δίκτυο υπογραμμίζει πως ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή των Σκοπίων, κατά την οποία είναι πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα παραίτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, σύμφωνα με το 1TV, που επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία ήταν να ξεκινήαει  στις 16.00 ώρα Ελλάδος

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ατμόσφαιρα στην ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στα κόμματα, ωστόσο προκύπτει ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες δεν έχουν κοπάσει.

  

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα