Νέες απειλές Τραμπ για κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό

Να αναπτύξει στρατό και να κλείσει τα νότια σύνορα της χώρας του, αν το Μεξικό δεν κάνει κινήσεις για να σταματήσει μεγάλες ομάδες μεταναστών που κατευθύνονται στις ΗΠΑ από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μεξικού επέμεινε ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια να «πιεστεί» για να αλλάξει πολιτική όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, μετά τις απειλές του Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που εγείρει αυτό το καραβάνι και να εξευρεθεί «ανθρωπιστική» λύση.

Ο Τραμπ κατήγγειλε τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ ότι δεν κάνουν τίποτα για να φρενάρουν τις ροές μεταναστών και απείλησε να διακόψει τη βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ στις χώρες αυτές της κεντρικής Αμερικής. Έκανε λόγο για μια «επίθεση εναντίον της χώρας μας» και υποστήριξε ότι στους μετανάστες συμπεριλαμβάνονται «εγκληματικά στοιχεία», ενώ επέρριψε ευθύνες για το πρόβλημα στους Δημοκρατικούς.

«Θα πρέπει, με τους ισχυρότερους όρους, να ζητήσω από το Μεξικό να σταματήσει αυτή την επίθεση -- και αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα καλέσω τον στρατό των ΗΠΑ και ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!» έγραψε μάλιστα ο Τραμπ στο twitter.

Το Μεξικό ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορα με τη Γουατεμάλα εν αναμονή των 1.500 ως 3.000 ανθρώπων, κατά πηγές που δίνουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις, που συμμετέχουν σε αυτό το καραβάνι το οποίο αναχώρησε από τη βόρεια Ονδούρα το Σάββατο.

Οι μεξικανικές αρχές γνωστοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα όσων δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Ναβαρέτε προεξόφλησε ότι δεν θα εκπληρώνουν όλοι οι μετανάστες τα κριτήρια ώστε να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, αλλά, πρόσθεσε, το Μεξικό θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την «ανθρωπιστική προστασία» και να εγγυηθεί «τα ανθρώπινα δικαιώματα» όσων περισσότερων είναι δυνατόν.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα