Σκηνικό έντασης με το Barbaros - Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ

Σκηνικό έντασης με το Barbaros - Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ

Σκηνικό έντασης στήνει στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα. Απαντώντας σε χθεσινή (Τετάρτη) ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για έρευνες του ερευνητικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το σκάφος βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του.

«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή» προειδοποιεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει δυτικά της Πάφου. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ το σκάφος συνοδεύουν δυο υποστηρικτικά πλοία και μια φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Την είδηση ότι φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησε να παρεμποδίσει τις έρευνες του Barbaros, το πρωί της Πέμπτης, μετέδωσε το πρακτορείο Aνατολή και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, σκάφη της τουρκικής διοίκησης της περιοχής παρένεβησαν για να εκδιώξουν το ελληνικό πολεμικό πλοίο. 

Η τουρκική ανακοίνωση

«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

"Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. 

»Εκκινούμενη από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες που απορρέουν από την ηπειρωτική μας υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή». 

 Πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το περιστατικό.

Το Πρακτορείο ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση.

H στάση της Αθήνας 

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στρεφόταν κατά της Άγκυρας, για την τουρκική NAVTEX.

«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση  δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι για τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία δεν τήρησε τις διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς κανόνες, τονίζει το ΥΠΕΞ, κάτι που η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

"Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση  δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».


skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα