Τραμπ: Ζητά το ντοκουμέντο από τη δολοφονία Κασόγκι

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την ηχητική καταγραφή των γεγονότων που φέρεται ότι αποδεικνύει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Τη ζητήσαμε, αν υπάρχει», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το BBC, για το ηχητικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν το ηχητικό ντοκουμέντο που φέρεται ότι αποδεικνύει τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της χώρας του, ο Τραμπ πρόσθεσε ωστόσο: «Δεν είμαι ακόμη βέβαιος ότι υπάρχει, μάλλον υπάρχει, ίσως υπάρχει».

Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε παράλληλα ότι καλύπτει τους Σαουδάραβες συμμάχους των ΗΠΑ στην υπόθεση του δημοσιογράφου, σημειώνοντας ότι περιμένει την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος μόλις επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβια και την Τουρκία.

«Δεν καλύπτω καθόλου» τους Σαουδάραβες, διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Θέλω απλώς να μάθω τι συνέβη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αναμένει η αλήθεια να έρθει στο φως «ως το τέλος της εβδομάδας».

 

Κασόγκι: Αποφεύγουν το Ριάντ μετά τη δολοφονία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ματαίωσε τη συμμετοχή του σε διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία, μέτεδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP ενώ ανακοινώθηκε πως, εξαιτίας των ανησυχιών για την εξαφάνιση του διαφωνούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η ολλανδική κυβέρνηση ματαίωσε επίσης μια εμπορική αποστολή που θα πραγματοποιούσε τον ερχόμενο μήνα στη Σαουδική Αραβία.

Το ANP μετέδωσε πως ο υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα δεν θα συμμετάσχει στις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας στο Ριάντ.

Μερικά λεπτά αργότερα εκπρόσωπος της PSPS Consultants, που είχε αναλάβει να οργανώσει για την κυβέρνηση το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε πως «όλες οι εμπορικές αποστολές προς τη χώρα αυτή έχουν προς το παρόν ανασταλεί».

Εξάλλου ο Πατρίς Κέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Thales, αποφάσισε κι αυτός να μην συμμετάσχει στην επενδυτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία.

Εκπρόσωπος του Thales πρόσθεσε πως η γαλλική εταιρεία θα εκπροσωπηθεί εντούτοις στη διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου στο Ριάντ, από τον Ζαν-Λοΐκ Γκαλ, διευθυντικό στέλεχος στο διαστημικό τμήμα του Thales.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα