ΠΓΔΜ: Παρεμβάσεις Δικαιοσύνης για την συνταγματική αναθεώρηση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

ΠΓΔΜ: Παρεμβάσεις  Δικαιοσύνης για την συνταγματική αναθεώρηση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης ώστε βουλευτές της αντιπολίτευσης να πιεστούν και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ κατήγγειλε επιφανές στέλεχος της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του VMRO Αντόνιο Μιλοσόσκι κατήγγειλε πως περίπου 15 αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν λάβει κλήτευση από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου η συμμετοχή δεν έφτασε το όριο της εγκυρότητας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Με την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής από χθες Δευτέρα, ο κ. Μιλοσόσκι τόνισε πως θα ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση Ζάεφ πρέπει να κερδίσει τρεις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο ώστε να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι το τελευταίο στάδιο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Οι πρώτη και η τρίτη ψηφοφορία είναι οι πιο δύσκολες καθώς απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων στην 120μελή Βουλή. Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται σήμερα ή μέσα στις επόμενες ημέρες και σίγουρα έως την επόμενη Πέμπτη.

Επί του παρόντος το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως διαθέτει την στήριξη περίπου 71 ή 72 εδρών, που σημαίνει ότι χρειάζεται εννέα ή οκτώ ψήφους για να φτάσει στις 80.

Εάν η κυβέρνηση ηττηθεί έστω σε μια ψηφοφορία η διαδικασία της αναθεώρησης θα διακοπεί. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ έχει πει πως σε αυτή την περίπτωση θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Το απόγευμα της Δευτέρας επικράτησε σύγχυση στον πολιτικό κόσμο της ΠΓΔΜ καθώς στην εισήγησή του για την συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Ζάεφ φάνηκε να κάνει άνοιγμα στην αντιπολίτευση, καλώντας για εθνική ομόνοια και ζητώντας να ξεχαστούν τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν εθνικιστές μέσα στην Βουλή πριν δύο χρόνια.

Ορισμένοι εξέλαβαν την δήλωση Ζάεφ ως υπονοούμενο για αμνήστευση κατηγορούμενων για την υπόθεση, όμως αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου για διασπορά διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να χορηγηθεί αμνηστία.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα