Χιλιάδες άνθρωποι σε διαδήλωση κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στο Βερολίνο. LIVE εικόνα

Χιλιάδες άνθρωποι σε διαδήλωση κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στο Βερολίνο. LIVE εικόνα

Σχεδόν 150.000 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και κατά των περικοπών του κοινωνικού κράτους, στο κέντρο του Βερολίνου, με κεντρικό σύνθημα την λέξη "αδιαίρετοι" (#unteilbar).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένονταν περί τους 40.000 διαδηλωτές, αλλά η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η διαδήλωση υποστηρίζεται από δεκάδες οργανώσεις και πολιτικά κόμματα.

Νωρίτερα σήμερα τη στήριξή του εξέφρασε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος χαρακτήρισε "υπέροχο μήνυμα" το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι προτίθενται να κατέβουν στον δρόμο. "Δεν θα επιτρέψουμε να μας διχάσουν οι δεξιοί λαϊκιστες", πρόσθεσε και τόνισε ότι η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει το ελεύθερο πνεύμα και την ανεκτικότητα.

"Δεν χρειαζόμαστε περιχαράκωση, αλλά περισσότερη διεθνή συνεργασία. Η ποικιλία στην καταγωγή, στο χρώμα του δέρματος, στην θρησκεία και στους τρόπους ζωής σημαίνουν για μας εμπλουτισμό και όχι απειλή (...) Η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να έχουν θέση ούτε στη Γερμανία ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο", πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

Αποχή από τη διαδήλωση αποφάσισε, αντιθέτως, η οργάνωση Βερολίνου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), επισημαίνοντας ότι μεταξύ των διοργανωτών βρίσκεται και ένας δικηγόρος της "Κόκκινης βοήθειας", οργάνωσης η οποία, σύμφωνα με το CDU, υποστηρίζει "ακροαριστερούς εγκληματίες".

"Αν σήμερα δημοκράτες πολιτικοί ή και Υπουργοί βαδίζουν μέσα στην πόλη δίπλα σε ακροαριστερές οργανώσεις, αυτό είναι ή αφέλεια ή πολιτική ανευθυνότητα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Βερολίνου, Στέβαν `Εβερς".

Από την πλευρά της Αριστεράς (Die Linke), η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σάρα Βάγκενκνεχτ, διέψευσε πληροφορίες που την ήθελαν να έχει απορρίψει την πρόταση συμμετοχής στη διαδήλωση, διευκρινίζοντας ότι δεν συμφωνεί μεν με το περιεχόμενο του προσκλητηρίου των διοργανωτών, αλλά ελπίζει "ότι θα κατέβουν στον δρόμο όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για να διαδηλώσουν κατά της ακροδεξιάς και του ρατσισμού", αλλά και άνθρωποι "που υποστηρίζουν την ρύθμιση της μετανάστευσης".

Δειτε ζωντανή εικόνα από τη μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο:

kathimerini

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO