Σαλβίνι: Δεν θα αλλάξουμε τον προϋπολογισμό επειδή το θέλουν οι αγορές

Σαλβίνι: Δεν θα αλλάξουμε τον προϋπολογισμό επειδή το θέλουν οι αγορές

Ανένδοτη στις πιέσεις των αγορών να αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της, εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση με βάση τα όσα διαμήνυσε εκ νέου ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αφήνοντας νέες αιχμές κατά των Βρυξελλών.

«Ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει επειδή το λένε το σπρέντ [των ομολόγων] ή η Τράπεζα της Ιταλίας», είπε ο κ. Σαλβίνι, αναφερόμενος στην προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2011 που αύξησε το όριο συνταξιοδότησης πρέπει να διατηρηθεί.

Οι ανησυχίες των αγορών πηγάζουν από τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019 για την επόμενη τριετία, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Κομισιόν.

Ωστόσο, ο κ. Σαλβίνι υπογράμμισε πως η Ρώμη δεν θα δεχτεί να της υπαγορεύσουν οτιδήποτε οι αγορές ή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ κατηγόρησε παράγοντες των αγορών για «σπέκουλα» σε βάρος των πολιτών.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANSA, ο επικεφαλής της Λέγκας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, τόνισε ότι: «θα συνεχίσω να βαδίζω προς τα εμπρός. Δεν θα γυρίζουμε πίσω».

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το σπρέντ, δηλαδή το χάσμα ανάμεσα στο ιταλικό 10ετές ομόλογο και το τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες βάσης. Σήμερα η ψαλίδα βρίσκεται λίγο πάνω από τις 300 μονάδες.

Υποστήριξε μάλιστα πως η Ρώμη θα μπορούσε να δώσει κίνητρα για την αγορά νέων ομολόγων από εγχώριους επενδυτές. «Μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στην χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά, στον απόηχο των πιέσεων που έχουν δεχτεί τα ιταλικά ομόλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόβοι εντάθηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυε πως τα σχέδια της Ρώμης αποκλίνουν σοβαρά από την σωστή δημοσιονομική τροχιά και αποτελούν αιτία σοβαρών ανησυχιών.

Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία οφείλει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα