Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές μεταδίδει το πρακτορείο Boomberg.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.

«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.

πΓΔΜ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση την συμφωνία των Πρεσπών έκανε η κυβέρνηση των Σκοπίων παρά το γεγονός ότι η συμπολίτευση δεν φαίνεται να έχει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφίσει τις αλλαγές.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή, όμως δεν εκκίνησε επί τόπου την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα πάντα με το MIA.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει πως εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – που απαιτεί την στήριξη τουλάχιστον κάποιον βουλευτών της εθνικιστικής αντιπολίτευσης – θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός έχει πάντως καταστήσει σαφές πως οι κάλπες δεν είναι το σενάριο που προτιμά. Αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογών έχει δηλώσει, διακριτικά, και ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για διεύρυνση.

Να προχωρήσει γρήγορα στην συνταγματική αλλαγή, ζητά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ο Γ. Χαν

Να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος, ζητά από τα μέλη της Βουλής της ΠΓΔΜ ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, προειδοποιώντας ταυτόχρονα να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αναφορές για απειλές κατά βουλευτών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που αποκλίνουν από την κομματική γραμμή και θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην Βουλή. Μέλη του κόμματος που τάχθηκαν κατά της γραμμής του αρχηγού του κόμματος υπέστησαν γι αυτό κυρώσεις, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος, ο οποίος απολύθηκε, αναφέρει.

Όπως τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που έχει την απαίτηση να είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό, και ο ίδιος ελπίζει τώρα σε μία διαδικασία διαλόγου, "γιατί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση , που τώρα έχει πλησιάσει επιτέλους πολύ κοντά στην επίτευξή της με την λύση της διαφοράς για την ονομασία, αναφέρεται ως στόχος και από το VMRO-DPMNE. Όμως αυτό το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει ανάλογα και να καταστήσει δυνατή την έγκριση της Συμφωνίας. Όλα τα άλλα είναι αναξιόπιστα".

Ο Γιοχάνες Χαν ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων".

Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι τόσο σημαντική γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

"Επιπλέον, δίνει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή, ότι είναι εφικτή η λύση, ακόμη και σε διαφορές που υπήρχαν επί δεκαετίες και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση από τη Βουλή η υλοποίηση της αλλαγής του ονόματος", σημειώνει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρατηρεί ότι το δημοψήφισμα είχε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, εκείνο που μετρά είναι, όπως σημειώνει, η αναμφισβήτητη ετυμηγορία υπέρ της Συμφωνίας, με ένα ποσοστό-ρεκόρ 94 % με το οποίο οι πολίτες υπερψήφισαν την αλλαγή του ονόματος, το κάλεσμα για μποϋκοτάρισμα, το οποίο ζήτησαν μερικοί στο VMRO, δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας.

Ο ίδιος απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : "αμφιβάλω επίσης, εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα".

Επίσης, κατά την άποψή του, δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι οι πρόωρες εκλογές θα έφερναν στην κυβέρνηση την επιθυμητή πλειοψηφία των δύο τρίτων, που σημαίνει, ότι τώρα υπάρχει η συγκυρία και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία, διαφορετικά θα μπορούσε να χαθεί για πολύ καιρό ή και για πάντα, η προοπτική της ένταξης.

Ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ακόμη στις δηλώσεις του πως ένα κόμμα, το οποίο εμποδίζει για κομματικούς λόγους αυτή την σημαντική, όχι μόνον για την χώρα αλλά για ολόκληρη την περιοχή, Συμφωνία, θα φέρει πλήρη ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα