Πολιτικός εμφύλιος στην ΠΓΔΜ, προθεσμία έως 10 Οκτωβρίου δίνει ο Ζάεφ

Πολιτικός εμφύλιος στην ΠΓΔΜ, προθεσμία έως 10 Οκτωβρίου δίνει ο Ζάεφ

Ανοιχτή σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εθνικιστική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να διαμηνύει πως οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Ζάεφ απέρριψε αιτήματα του κόμματος VMRO για τεχνοκρατική κυβέρνηση θητείας 100 ημερών και για ειδική έρευνά με καινούργιο γενικό εισαγγελέα όσον αφορά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στην ψηφοφορία.

Άφησε παράλληλα να εννοηθεί πως πρόθεσή του είναι να επισπεύσει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εάν δεν συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων για αναθεώρηση του Συντάγματος – σενάριο που φαντάζει πλέον όλο και πιθανότερο δεδομένων των διαφωνιών με το VMRO.

«Γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία για να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ελπίζω πως θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την διασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων», δήλωσε ο κ. Ζάεφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Η σκοπιανή νομοθεσία προβλέπει προεκλογική περίοδο 100 ημερών σε περίπτωση εκλογών όμως ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι η απώλεια τόσων μηνών δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον, αφήνοντας έτσι υπονοούμενο ότι μπορεί να ενεργοποιήσει έκτακτες πρόνοιες που επιτρέπουν προσφυγή στις κάλπες ακόμα και σε 45 ημέρες.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαντάζει πλέον ιδιαίτερα πιθανό, καθώς δίχως την βοήθεια της αντιπολίτευσης δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή των Σκοπίων.

Σε μια ακόμα ένδειξη του πολιτικού χάσματος, ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς δεν υπάρχει τίποτε να συζητήσουν.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα