Η επόμενη μέρα στα Σκόπια. Οι δύο δρόμοι του Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα

Η επόμενη μέρα στα Σκόπια. Οι δύο δρόμοι του Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα

Η επόμενη ημέρα για τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και οι κινήσεις του αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Σκόπια αλλά και την Ελλάδα, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ένα δημοψήφισμα στο οποίο υπήρξε συντριπτική επικράτηση του «ναι» για την επίλυση του ονοματολογικού με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, όμως, σίγουρα δεν ήταν νίκη για την κυβέρνηση Ζάεφ λόγω της τεράστιας αποχής από τις κάλπες.

Το 90% των συμμετεχόντων ψήφισαν «ναι» και μόλις το 6% «όχι», αλλά στις κάλπες προσήλθε μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 36%, όταν στόχος του Πρωθυπουργού των Σκοπίων ήταν το 50% του εκλογικού σώματος.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι πλέον τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Και αυτό γιατί ναι μεν, ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε με τις δηλώσεις του κλίμα νίκης, όμως, και ο ίδιος γνωρίζει καλά πως δεν πέτυχε αυτό που επιδίωκε, ώστε να έχει με το μέρος του και την πλειοψηφία του λαού, αφού η αποχή συνιστά μια άτυπη, σιωπηρή αποδοκιμασία της συμφωνίας με την Ελλάδα.

ΟΙ ΔΥΟ «ΔΡΟΜΟΙ»

Δύο «δρόμους» έχει να ακολουθήσει, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην πΓΔΜ, αυτή τη στιγμή ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο ένας είναι να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή επιδιώκονται να λάβει θετική ψήφο από την πλειοψηφία των βουλευτών (80 από τους 120). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζάεφ έχει μια συμπαγή ομάδα 72-73 βουλευτών και θα χρειαστεί να πείσει άλλους 8-9.

Βέβαια, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο στόχος αυτός είναι δύσκολος. Ειδικά όταν και ο ηγέτης του VMRO δήλωσε ότι βγήκε «κόκκινη κάρτα» από τον λαό στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κατήγγειλε μέχρι και νοθεία σε ορισμένες περιοχές. Συζητείται επίσης και να προχωρήσει στη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος, ακόμη και τώρα που το ποσοστό κινήθηκε στο 36%.

Ο δεύτερος «δρόμος» είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες όμως, δεν μπορούν να γίνουν πριν από τον Ιανουάριο και εκεί ο Ζάεφ θα διεκδικήσει μια πλειοψηφία για να πάει στην επόμενη Βουλή και να διεκδικήσει την κύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσο θετικό θα μπορούσε να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα για τον Ζάεφ ώστε να περιοριστεί η δύναμη της Αντιπολίτευσης και κυρίως του VMRO.

Στην περίπτωση των εκλογών, τα Σκόπια μπορεί να διέλθουν σε μια περίοδο εσωστρέφειας και πολιτικής κρίσης. Επίσης, πάει πίσω όλη η διαδικασία κύρωσης και φυσικά το χρονοδιάγραμμα που έχει μπει και για την Ελλάδα θα καθυστερήσει. Πολλοί λένε ότι η εξέλιξη αυτή θα έδινε «ανάσα» στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεδομένων και των διαφωνιών Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Και ενδεχομένως, αν ο Ζάεφ πάει σε εκλογές τον Ιανουάριο κι επαναφέρει την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή του τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο τότε θα αργήσει να έρθει στην Αθήνα και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Διάγγελμα του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ: Το δημοψήφισμα απέτυχε

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του, χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης των Σκοπίων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε μετά το δημοψήφισμα ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό. Η ΠΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο ηγέτης του DUI.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε ο πρόεδρος του VMRO.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη Δημοκρατία.

Σήμερα, επιδείξαμε τη Δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .

Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η ΠΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων: Οι πολίτες έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής "Μακεδονίας"

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας.

Oι πολίτες απέδειξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.

Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυριαρχίας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Γιοχάνες Χαν: Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση του δημοψηφίσματος

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με πρώτο σχόλιο στο Twitter σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικοί , διότι στηρίζουν έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών. «Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σήμερα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας», έγραψε ο Χαν στο Twitter και πρόσθεσε: «Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας»

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Reuters, ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ» και ότι θα υποστηρίξει θεσμικά το αποτέλεσμα.

Τουσκ και Στόλτεμπεργκ καλούν τους Σκοπιανούς πολιτικούς να στηρίξουν την ευρωατλαντική προοπτική: «Για το καλό των παιδιών σας»!

Τουσκ και Στόλτεμπεργκ προτρέπουν τους πολιτικούς στα Σκόπια να στηρίξουν την ευρωατλαντική προοπτική του λαού της ΠΓΔΜ, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα, "για το καλό των παιδιών τους" και προειδοποιούν ότι οι αποφάσεις που θα λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμες "για τις πολλές επόμενες γενιές".

Νίμιτς: Όσοι στέκονται απέναντι δεν δίνουν εναλλακτική λύση

Την επισήμανση ότι το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων εξακολουθεί να την έχει η κυβέρνηση Ζάεφ εξέφρασε σε δήλωση του στον ΑΝΤ1, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα