Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Στη Βουλή πάει τη συμφωνία ο Ζάεφ, παρά τη χαμηλή συμμετοχή

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Στη Βουλή πάει τη συμφωνία ο Ζάεφ, παρά τη χαμηλή συμμετοχή

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Mε καταμετρημένες 69.089 ψήφους, το ποσοστό του "ναι" είναι στο 91.1%, ενώ το ποσοστό του "όχι" στο 6%. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό, φτάνοντας σχεδόν το 35%. 

Ωστόσο, η προσέλευση στις κάλπες ήταν μάλλον χαμηλή, με αξιωματούχο του κόμματος του Ζάεφ να εκτιμά, μιλώντας στο Reuters, πως είναι απίθανο να ξεπεράσει το 50%.

Ο Ζόραν Ζάεφ στις πρώτες του δηλώσεις  μετά το δημοψήφισμα, ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών δηλώνοντας πως θα συνεχίστει να ηγείται της ΠΓΔΜ ώστε η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε.

«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν». Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής. Παράλληλα τόνισε πως «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ».

Όπως προκύπτει, τουλάχιστον σε μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ θα πάει τη συμφωνία στη Βουλή, και δεν θα πάει σε εκλογές παρά τη χαμηλή συμμετοχή. Κατά συνέπεια, θα αναζητήσει να βρει τους 80 βουλευτές για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Έκλεισαν οι κάλπες, χαμηλή η συμμετοχή, κάτω από το 40%

Η πρώτη αντίδραση απο ελληνικής πλευράς ήρθε απο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωσή του και σημείωσε ότι κατ΄ εκείνον "πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών καθίσταται άκυρη"

 Μιτσκόσκι: Κόκκινο για τη Συμφωνία

Εμπρηστικός εμφανίστηκε ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, περιγράφοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «κόκκινο φως για τη Συμφωνία» προσθέτοντας ότι οι πολίτες έστειλαν ισχυρό μήνυμα περί Μακεδονίας, γλώσσας, και ταυτότητας. 

Ο κ. Μιτσκόσκι κατήγγειλε νοθεία σε κάποιες περιοχές, για την οποία, όπως είπε οι κυβερνώντες, θα λογοδοτήσουν. 

Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα συνιστά επίσης μήνυμα για την «εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης». «Ο λαός θέλει ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά όχι αυτή τη Συμφωνία. Ο Ζάεφ πρέπει να λογοδοτήσει για κακή την Συμφωνία και τον εμπαιγμό της διεθνούς κοινότητας. Ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Κύρτσος: Φιάσκο το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Σκοπιανοί πανηγυρίζουν για την αποχή στο δημοψήφισμα

 Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το αποτέλεσμα 

"Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: 

"Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα. Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες. Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί"

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα