Ο Ιβανόφ ζητά οι πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

Ζάεφ: Διασφαλίσαμε αιώνια αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας

Για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη έκανε λόγο ο Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Κυριακής, μιλώντας σε πολιτικό φόρουμ στο Κρούσεβο, όπου κάλεσε τους πολίτες των Σκοπίων να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

«Η “Μακεδονία” είναι εδώ, εδώ είναι τα παιδιά μας, οι γενιές που έρχονται μετά από μας. Εδώ είναι το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να απομακρύνουμε όλες μας τις προκαταλήψεις», είπε μια μέρα πριν την επίσημη λήξη της καμπάνιας για το δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι εύκολη γιατί απαιτεί οδυνηρές παραχωρήσεις, αλλά διασφαλίζει για πάντα την αναγνώριση της “μακεδονιικής” ταυτότητας και γλώσσας: «Δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας, αλλά σε αντάλλαγμα διασφαλίζουμε μια αιώνια αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Είμαι σίγουρα ότι αυτό που πετύχαμε με την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα είναι η πραγματοποίηση όλων όσων ήθελαν οι πρόγονοί μας».

Μιλώντας στο ίδιο πολιτικό φόρουμ ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα και την Ελλάδα και γι’ αυτό «είναι καθήκον μας να πάμε και να πούμε ναι στην Ευρωπαϊκή “Μακεδονία”». Κάθε ψήφος υπέρ του “Ναι” είναι μια φωνή για το μέλλον των παιδιών μας».

«Θα είναι αυτό το μεγαλύτερο δώρο για τα γενέθλιά σας την επόμενη εβδομάδα», ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους.

«Ναι, θα είναι το μεγαλύτερο δώρο», απάντησε.

Και κάλεσε τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRΟ-DMPNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το μέλλον της χώρας.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεχάσουμε τις πολιτικές μας διαφορές. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, η “Μακεδονία” είναι αυτή που μας κρατά ενωμένους σ’ αυτή τη γη, αυτή που αξίζει τον κόπο για να ενωθούμε, για τα παιδιά μας και το μέλλον μας», είπε.

Ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα