Πρακτορείο ΜΙΑ: Έγινε λάθος στη διατύπωση, δεν ανασκεύασε ο Ζάεφ

Πρακτορείο ΜΙΑ: Έγινε λάθος στη διατύπωση, δεν ανασκεύασε ο Ζάεφ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αναδίπλωση του Ζόραν Ζάεφ, μετά την δήλωσή του περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας», προχώρησε το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, διαψεύδοντας με ανακοίνωσή του το ενδεχόμενο ελληνικής παρέμβασης.

«Σχετικά με τις ερωτήσεις που διατυπώνονται από διάφορα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τη διόρθωση στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, το MIA επισημαίνει πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα και την Αθήνα, όπως αναφέρθηκε, ούτε από κάποιον άλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ακόμη πως «το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι μετά την αντίδραση του Τύπου για το περιεχόμενο της συνέντευξης έγινε ένας έλεγχος και διαπιστώθηκε πως υπήρξε λάθος στην απόδοση της δήλωσης του κυρίου Ζάεφ. Η διόρθωση έγινε άμεσα και η νέα εκδοχή μοιράστηκε εκ νέου στον Τύπο».

Η επίμαχη δήλωση

Το απόγευμα της Παρασκευής άρχισε να κυκλοφορεί διεθνώς η συνέντευξη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ στο πρακτορείο ειδήσεων MKD, όπου έκανε λόγο για «μία και μόνη Μακεδονία».

«Λυπάμαι πραγματικά που ο διχασμός στη Διασπορά είναι μεγαλύτερος από ό,τι στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με το δημοψήφισμα. Στα Σκόπια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει «Ναι», ωστόσο πιστεύω ότι και το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης θα ψηφίσει επίσης «Ναι» και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.(…) Θα ήθελα να τονίσω σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρη τη σκοπιανή διασπορά ότι η Μακεδονία επιτέλους θα εκπληρώσει το όνειρο των πατεράδων και των παππούδων μας. Να γίνουμε μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, μια χώρα όπου ζει ο Μακεδονικός λαός, ο οποίος θα αναγνωρίζεται από όλους, με επιβεβαιωμένη ταυτότητα που κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί ποτέ και με αναγνωρισμένη Μακεδονική γλώσσα. Κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη της Μακεδονικής ταυτότητας πλέον! Πρέπει όλοι μας να είμαστε περήφανοι για αυτό», ανέφερε στη συνέντευξή του ο Ζάεφ.

    «Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό "Βόρεια Μακεδονία", γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δε θα υπάρξει άλλη στον κόσμο. Γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον που πρόκειται να προσφέρουμε στο κράτος μας, αλλά πρωτίστως στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να ενωθούμε. Με αυτά τα λόγια θέλω να παροτρύνω τους πάντες. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και εάν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε ή όχι, νομίζω ότι η Μακεδονία έχει ανάγκη από τη στήριξη της Διασποράς. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό όλοι, ανεξάρτητα από το που βρισκόμαστε, πίσω στην πατρίδα ή στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική ή την Ευρώπη, οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μοναδική εναλλακτική λύση για την Μακεδονία», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Η διόρθωση

Τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ στην συνέντευξή του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διπλωματική παρέμβαση από την ελληνική πλευρά, η οποία δυσαρεστήθηκε έντονα από τις εν λόγω δηλώσεις, και ως εκ τούτου η σκοπιανή πλευρά προχώρησε σε αναδίπλωση της επίμαχης δήλωσης.

Μάλιστα λίγο αργότερα, το περιεχόμενο της συνέντευξης τροποποιήθηκε στην ιστοσελίδα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε από τις επίμαχες δηλώσεις.

Η επίμαχη δήλωση άλλαξε και διατυπώθηκε ως εξής: «όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα βρίσκεται στη χώρα μας. Και κανείς δε θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί ξανά τη Μακεδονία μας».

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα