Παρίσι σε Σκόπια: Στο δημοψήφισμα επιλέγετε Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα

Παρίσι σε Σκόπια: Στο δημοψήφισμα επιλέγετε Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα

Έντονες πιέσεις από τη Δύση δέχονται οι Σκοπιανοί πολίτες ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στον απόηχο πρόσφατης δημοσκόπησης που έδειχνε μόνο ένα μικρό προβάδισμα 2,2% υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο Γάλλος πρέσβης στα Σκόπια Κριστιάν Τιμονιέ έθεσε τελεσιγραφικού τύπου δίλημμα στους Σκοπιανούς για το δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για επιλογή μεταξύ «Βόρειας Μακεδονίας και Βόρειας Κορέας». 

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντός της ημέρας αναμένεται να απευθύνει (και αυτός) βιντεοσκοπημένο μήνυμα υπέρ της συμφωνίας ενθαρρύνοντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να την ψηφίσουν.

Όπως τόνισε ο Τιμονιέ, «νομίζω ότι οι "Μακεδόνες" είναι ικανοί να κάνουν θυσίες και τώρα έχουν μια πραγματική ευκαιρία, ειδικά την επόμενη εβδομάδα να το αποδείξουν. Έχω μιλήσει με "Μακεδόνες" και γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι εύκολο αλλά όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τις επόμενες γενιές. Θα το πω χωρίς περιστροφές: Η επιλογή (σ.σ στο δημοψήφισμα) είναι μεταξύ "Βόρειας Μακεδονίας" και "Βόρειας Κορέας". Πρέπει να ξέρετε τι θα επιλέξετε».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος διπλωμάτης Αλέν λε Ρουά, που μετείχε στη συζήτηση σημείωσε ότι «η συμφωνία για το όνομα δεν είναι τέλεια, είναι ωστόσο πολύ σημαντική». «Υπάρχει ομόθυμη στήριξη από την ΕΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών» επισήμανε, ανακοινώνοντας το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν. 

Σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε και με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς ο οποίος του εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα