Τουρκία: θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Τουρκία: θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, προκειμένου να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα στα εθνικά ζητήματα της χώρας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Το βασικό θέμα που απασχόλησε το ΣΕΑ, που συνεδρίασε επί 5 ώρες υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η εφαρμογή του οδικού χάρτη για την αποστρατικοποίηση του Ιντλίμπ της Συρίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το πέρας της συνεδρίας, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας διατυπώνει εκ νέου τις θέσεις του για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις δύο θάλασσες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:

«Στο Συμβούλιο παρασχέθηκε επίσης ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα αυτό το Συμβούλιο επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας ενάντια σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τα οφέλη των Τ/Κ και της Τουρκίας».

Πογκρόμ διώξεων κατά στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας

Ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η τουρκική δικαιοσύνη για 110 εν ενεργεία στρατιωτικούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, στο πλαίσιο των ερευνών για την οργάνωση FETO (κίνημα Γκιουλέν).

Οι ύποπτοι φέρεται να ήταν ο δεσμός επικοινωνίας μεταξύ των ιμάμηδων και των στρατιωτών μελών της οργάνωσης Γκιουλέν. Η επιχείρηση σύλληψης είναι σε εξέλιξη.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υπεραμύνθηκε των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί μία πιο ενεργή πολιτική τόσο στη Μαύρη Θάλασσα, όσο και στη Μεσόγειο, καθώς είναι μία χώρα που εξαρτάται κατά πολύ από το εξωτερικό στο θέμα της ενέργειας».

Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, ο Τούρκος ακαδημαϊκός αναφέρει ότι η προβολή του Κυπριακού θα έχει μια άλλη συμβολή στην διάσταση της ενέργειας. Όπως υποστηρίζει, στο θέμα της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου έχει αναπτυχθεί μια πολιτική στάση, η οποία αποκλείει την Τουρκία και αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους. Πίσω από την πολιτική αυτή, υποστηρίζει πως βρίσκονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα αλλά και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία και να αποδυναμώσουν την επιρροή του Κρεμλίνου στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο δρ. Ταμτσελίκ, εκφράζοντας και την πολιτική του άποψη, αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους Τουρκοκυπρίους κι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πολιτικό ενεργειακό διάδρομο, καθιστώντας την Τουρκία και το ψευδοκράτος παθητικούς θεατές.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα