Πέθαναν από καρκίνο μετά από μεταμόσχευση από τον ίδιο δότη

Πέθαναν από καρκίνο μετά από μεταμόσχευση από τον ίδιο δότη

Ως ιδιαιτέρως ασυνήθιστη χαρακτηρίζουν την περίπτωση στην οποία που δέχθηκαν μόσχευμα από τον ίδιο δωρητή οργάνων πέθαναν από καρκίνο του μαστού.

Η δωρήτρια ήταν μία 53χρονη, που πέθανε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο το 2007 και είχε συμφωνήσει πριν για τη δωρεά των πνευμόνων, του συκωτιού, των νεφρών και της καρδιάς της.

Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν και σε διάστημα από 16 μήνες έως 6 χρόνια οι τέσσερις από τους λήπτες των οργάνων της διαγνώστηκαν με καρκίνο, με τους τρεις εξ αυτών να πεθαίνουν, όπως αναφέρεται στη μελέτη του Αμερικανικού Περιοδικού Μεταμοσχεύσεων.

Ο τέταρτος ασθενής επέζησε έπειτα από επέμβαση αφαίρεσης του νεφρού και μετά από χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και το Ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ  χαρακτήρισαν την περίπτωση «αυτή η άκρως ασυνήθιστη υπόθεση που καταδεικνύει τις συχνά ολέθριες συνέπειες του καρκίνου του μαστού που προέρχεται από δωρεά οργάνων».  

Αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη υπόθεση στην οποία ένα δωρητής μεταδίδει τον καρκίνο σε δότη, καθώς ούτε οι γιατροί της είχαν εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα προτού προχωρήσουν στη μεταμόσχευση. Είναι επίσης σπάνια και ως προς το γεγονός ότι σε μία από τις περιπτώσεις ο καρκίνος εμφανίστηκε έξι χρόνια μετά.

Οι ερευνητές εστιάζουν στο γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εξέταση των οργάνων που θα δοθούν για μεταμόσχευση εντοπίζει τις ασθένειες, ενώ η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από καρκίνο έπειτα από μεταμόσχευση κυμαίνεται μεταξύ 0,01% και 0,005%.  

Όπως, επίσης, τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, η αποθήκευση οργάνων χωρίς παροχή αίματος, ενδέχεται να βοήθησε στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που είχαν χορηγηθεί στους ασθενείς στους οποίους έγιναν οι μεταμοσχεύσεις, ίσως επίσης να εμπόδισαν τον έγκαιρο εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων. 

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα