Στέιτ Ντιπάρτμεντ: πρόθυμος εταίρος η Ελλάδα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: πρόθυμος εταίρος η Ελλάδα

Τη συνεργασία της Ελλάδας στο θέμα της τρομοκρατίας εκθειάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  στην ετήσια έκθεση του  για την τρομοκρατία καταγράφοντας για ακόμη μια φορά  την ανησυχία  του  για την πλαστογράφηση των ταυτοτήτων  καθώς των ευάλωτων  ελληνικών   συνόρων σε μια περίοδο που η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση  

Η έκθεση, που  αφορά το έτος 2017, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάσης Τσίτσας, αναφέρει  στο εισαγωγικό της σημείωμα για την Ελλάδα  ότι “η  ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε ένας πρόθυμος εταίρος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2017, αυξάνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών υπό την αιγίδα του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας (Visa Waiver Program) και άλλων διμερών συμφωνιών και πραγματοποιώντας συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία. Η Ελλάδα γνώρισε  σποραδικές μικρής κλίμακας  τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Ελλάδα είναι μέλος του Global Coalition to Defeat ISIS”.

 Όπως και πέρσι, η αμερικανική διπλωματία καταγράφει το πρόβλημα της Ελλάδας για τις ταυτότητες και το πόσο ευάλωτη είναι η συνοριακή της γραμμή. Για τις ταυτότητες σημειώνει σχετικά  : “Oι ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικά ευάλωτες σε αλλοίωση και υποκατάσταση φωτογραφιών. Η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ορισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιοποιημένη φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία. Για να μετριαστεί αυτή η ευπάθεια, το 2015 οι αστυνομικές αρχές καθιέρωσαν ένα σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων των μητρώων και των εθνικών βάσεων δεδομένων για την επιβεβαίωση των εγγράφων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της αίτησης για δελτία ταυτότητας και διαβατηρίων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτήν την ευπάθεια μέσω της εισαγωγής μιας βιομετρικής εθνικής ταυτότητας”

 Για τα σύνορα της καταγράφεται επίσης  ότι :“Η πορώδης φύση των συνόρων της Ελλάδας” σημειώνεται χαρακτηριστικά,  "παρέμεινε ανησυχητική, ιδιαίτερα της δεδομένης πρόκλησης που παρουσιάζει η κρίση των προσφύγων και της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Έξι από τα άτομα που ευθύνονται για τις επιθέσεις του 2016 στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες πέρασαν από την Ελλάδα. Η Ελλάδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο  των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα". 

 Αναφορικά με την πρώτη άδεια που χορηγήθηκε  στον Δημήτρη Κουφοντίνα το 2017 αναφέρεται , μεταξύ άλλων , ότι «παρά  τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το συμβούλιο της φυλακής υψηλής ασφαλείας της Ελλάδας χορήγησε για πρώτη φορά στον καταδικασθέντα τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα διήμερη άδεια από 9-11 Νοεμβρίου”.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα