Μια ολόκληρη χώρα, εργοστάσιο μωρών

Μια ολόκληρη χώρα, εργοστάσιο μωρών

Με τις χώρες της Ευρώπης να βάζουν αυστηρούς κανόνες γύρω από την παρένθετη μητρότητα, οι Ευρωπαίοι στράφηκαν σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, το Νεπάλ και η Ταϊλάνδη. Τα νούμερα αφίξεων γυναικών, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία σε αυτές τις χώρες ήταν εξωφρενικά υψηλά. Μέχρι και ταξιδιωτικά πακέτα, με την παρένθετη μητέρα μέσα στις παροχές, είχαν δημιουργηθεί.

Η διεθνής κατακραυγή, η αλλαγή καθεστώτων σε αυτές τις χώρες και η ανάδειξη του εμπορίου μωρών που γινόταν επί δεκαετίες, οδήγησαν σε πλήρη απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας.

Η ζήτηση όμως παρέμενε υψηλή, και η αγορά μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, που είδε την οικονομική της κατάσταση να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια, μετά την αύξηση της έντασης με τη Ρωσία.

Το κράτος της Ουκρανίας, όχι μόνο δεν έβαλε κανόνες στην όλη πρακτική αλλά διαφήμισε την παρένθετη μητρότητα, σε μετρό και αεροδρόμια. «Είστε από 18 έως 35 ετών; Έχετε υγιή παιδιά; Είστε σωματικά και ψυχολογικά σε καλή κατάσταση; Είστε νομοταγής;», γράφει μία από τις διαφημίσεις που καλεί τις γυναίκες να γίνουν παρένθετες μητέρες. Η Ουκρανία σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για ξένα ζευγάρια που αναζητούν προσιτές οικονομικά υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας από τότε που αυτές νομιμοποιήθηκαν.

Οι τιμές κυμαίνονται από 25.000 μέχρι 40.000 δολάρια, και θεωρούνται φθηνές σε σχέση με αυτές που ισχύουν στις ΗΠΑ. Εκεί το κόστος ανέρχεται στις 80.000 δολάρια.

Μόνο πέρσι 2500 παιδιά γεννήθηκαν μέσω παρένθετης μητέρας στην Ουκρανία, με τα 2/3 των γεννήσεων να γίνεται από παράνομα κυκλώματα. Πολλές φορές οι παρένθετες μητέρες πέφτουν θύματα εξαπάτησης, ξυλοδαρμών ακόμα και απαγωγών.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, καταγγέλουν κυκλώματα που εκμεταλλεύονται συστηματικά φτωχές νεαρές κοπέλες από την επαρχία, για άκρως πικίνδυνες εγκυμοσύνες, αφού δεν τους παρέχεται καμία ιατρική φροντίδα, μετά την γέννα, ενώ οι Ουκρανικές αρχές όταν κλήθηκαν να απαντήσουν για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τα περιστατικά που καταγγέλονται.

 

E-Daily.gr 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα