Politico: Νέος παίκτης στο γεωπολιτικό παιχνίδι στην πΓΔΜ

Politico: Νέος παίκτης στο γεωπολιτικό παιχνίδι στην πΓΔΜ

Οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη Μακεδονία σε μια κανονική χώρα. Η Ρωσία έχει επίσης ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το να χάσει το Μαυροβούνιο – καθώς το μικρό Βαλκανικό έθνος εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 - θα μπορούσε να θεωρηθεί ατυχία. Ωστόσο η απώλεια τόσο του Μαυροβουνίου όσο και της Μακεδονίας θα φαινόταν σαν απροσεξία», αναφέρει το Politico, παραμονές του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα κάνοντας όμως λόγο για έναν «νέο παίκτη» στο γεωπολιτικό παιχνίδι των Βαλκανίων μέσω του κρίσιμου δημοψηφίσματος στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico πρόκειται για την Κίνα η οποία, όπως σημειώνει, τρέφει φιλοδοξίες για τη δημιουργία νέου Δρόμου του Μεταξιού προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του λιμανιού που ελέγχει στην Ελλάδα.

Στον αρθρογράφο μίλησε και ο εθνικιστής πολιτικός Λιούπτσο Παλέφσκι: «Η Μακεδονία είναι πεδίο μάχης μεταξύ δύο δυνάμεων. Από τη μία πλευρά είναι η Δύση. Κι από την άλλη... η Κίνα».  Όπως είπε o Παλέφσκι «η Ρωσία είναι μόνον μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα» εξηγώντας ότι οι Κινέζοι θέλουν να χτίσουν το νέο δρόμο του Μεταξιού κι ότι ο μόνος τρόπος για τη Δύση να σταματήσει αυτόν τον δρόμο «είναι να πυροδοτήσει σύγκρουση στα Βαλκάνια».

Ο Παλέφσκι ισχυρίζεται ότι η Δύση προκαλεί χάος στη χώρα του, υποδαυλίζοντας τα πάθη με την αλλαγή του ονόματος για να εμποδίσει ή να διαταράξει τα κινεζικά σχέδια, αφού αν η ΠΓΔΜ πέσει σε χάος (ή ένταχθεί στο ΝΑΤΟ) «η Κίνα θα χάσει τον μόνο διαθέσιμο δρόμο προς την Ευρώπη, επειδή ο δρόμος μπορεί να περάσι μόνον μέσω τριών χωρών και οι δύο -Αλβανία και Βουλγαρία- είναι στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ένας πράκτορας ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια, είπε στον ανταποκριτή του Politico ότι «οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλακούν με κάποιον όπως ο Παλέφσκι».

Τέλος, ο αρθρογράφος αναφέρεται στο ρόλο που παίζει στην καμπάνια ενόψει του δημοψηφίσματος το φιλορωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» του Γιάνκο Μπάτσεφ, συνεργάτη του Αλεξάντερ Ντούγκιν, «του Ρώσου φιλοσόφου και προπαγανδιστή γνωστού για τους δεσμούς του με κάθε αντιδραστικό κίνημα στην Ευρώπη» ενώ παρουσιάζει τη ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ως «φωλιά κατασκόπων, η τρίτη και μικρότερη αιχμή σ’ ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια».

 

 

 Politico

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα