Κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίζει ο εκλεκτός του Τραμπ

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις αρχές τις δεκαετίας του ’80. Ο Κάναβο, 17 ετών τότε, και ένα φίλος του, «τύφλα στο μεθύσι» και οι δύο όπως αναφέρει η Φορντ στη μαρτυρία της, την έκλεισαν σε ένα δωμάτιο, στο Μέριλαντ. Ενόσω ο φίλος του έβλεπε, ο Κάναβο την πέταξε πάνω στο κρεβάτι, προσπαθούσε να την πιάσει πάνω από τα ρούχα, τα οποία στη συνέχεια προσπάθησε βίαια να της βγάλει. Όταν εκείνη προσπάθησε να βάλει τις φωνές, ο Κάναβο της έκλεισε το στόμα με το χέρι του. Η Φορντ ήταν μόλις 15.

«Νόμιζα ότι κατά λάθος θα με σκότωνε. Προσπαθούσε να μου επιτεθεί, να μου βγάλει τα ρούχα», θυμάται η Φορντ, η οποία σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Palo Alto, στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την «Washington Post», η καθηγήτρια επικοινώνησε για πρώτη φορά με την εφημερίδα το καλοκαίρι, όταν το όνομα του Κάναβο άρχισε πλέον να συνδέεται με τη θέση που άφησε πίσω του κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Άντονι Κένεντι.

Η πρώτη επαφή έγινε ανώνυμα, χωρίς να αποκαλύψει η Φορντ την ταυτότητά της. Και τις εβδομάδες που ακολούθησαν ωστόσο, δεν ήθελε με τίποτα να μιλήσει δημοσίως φοβούμενη για το τι μπορεί αυτό να σήμαινε για την ίδια και την οικογένειά της. Παράλληλα όμως, όπως υποστηρίζει, την απασχολούσε και αυτό που η ίδια ως πολίτης όφειλε να πράξει, να πει δηλαδή στον κόσμο αυτήν την ιστορία.

Η δημοσιοποίηση της ιστορίας είναι μία σημαντική παρέμβαση σε μία αρκετά διχαστική έως τώρα διαδικασία. Η επιτροπή δικαιοσύνης της Γερουσίας πρόκειται να ψηφίσει για την υποψηφιότητα του Κάναβο την Πέμπτη ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου ο συντηρητικός εφέτης – και εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ – χρειάζεται απλώς την πλειοψηφία για να εξασφαλίσει τη θέση του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όσο η καταγγελία παρέμενε ανώνυμη – η Φορντ είχε στείλει τον περασμένο Ιούλιο επιστολή στη γερουσιαστή της Καλιφόρνια Νταϊάν Φάινσταϊν – ο Κάναβο αρνιόταν κατηγορηματικά τα πάντα. «Δεν το έκανα αυτό ούτε στο σχολείο ούτε ποτέ», επέμενε. Μία ανάλογου τύπου ανακοίνωση εξέδωσε και ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, στον απόηχο σχετικού δημοσιεύματος της «Washington Post».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα