Το ξεκαθάρισμα μηχανόβιων με 9 νεκρούς, 18 τραυματίες και 177 συλλήψεις

Το ξεκαθάρισμα μηχανόβιων με 9 νεκρούς, 18 τραυματίες και 177 συλλήψεις

Κανονικά έπρεπε να ήταν μια νηφάλια συνάντηση μεταξύ τοπικών motorcycle clubs στην πόλη Waco του Τέξας.

Κι όμως το πράγμα εξελίχθηκε σε αιματοκύλισμα ολκής, κάνοντας όλους να αναρωτηθούν αν επρόκειτο για συμμορίες που έλυσαν απλώς τις αγεφύρωτες διαφορές τους ή για κακή εμπλοκή των αστυνομικών αρχών.

Ό,τι κι αν έγινε, εξελίχθηκε στην πιο αιματοβαμμένη μέρα της ιστορίας των μηχανόβιων συμμοριών…
Η συνάντηση στο καταραμένο Waco

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαΐου 2015 και ώρα 11:00 το πρωί όταν ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στο κακόφημο εστιατόριο Twin Peaks με τις προκλητικά ενδεδυμένες σερβιτόρες και το φλερτ να ξεχειλίζει από τα τραπέζια.

Εκεί είχε κανονίσει τη διμηνιαία συνάντησή του το Texas Confederation of Clubs and Independents, κάτι σαν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τα τοπικά motorcycle clubs, για τέτοιο θεσμό μιλάμε. Το Waco είναι εξάλλου στρατηγικά τοποθετημένο μεταξύ Ντάλας και Όστιν, οι δύο πολυπληθέστερες πόλεις του Τέξας σε αριθμό μηχανόβιων.

Καμιά ώρα αργότερα, 9 άνθρωποι θα ήταν νεκροί, τουλάχιστον 18 τραυματίες και ένας αστρονομικός αριθμός 177 νοματαίων στο κρατητήριο, μέλη από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά κλαμπ, όπως ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα του Waco.

Τι προκάλεσε το μακελειό; Η αστυνομία είπε πως ήταν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των άσπονδων Bandidos και Cossacks, δυο συμμορίες των δρόμων με πολλά και διάφορα στο ενεργητικό τους. Κι αυτή την αέναη μάχη για εδαφική επέκταση και σεβασμό να ρίχνει παντού τη σκιά της.

Μήνες αργότερα ωστόσο, το Αστυνομικό Τμήμα του Waco αρνούνταν να δημοσιεύσει τα βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας αλλά και τις βαλλιστικές αναλύσεις που θα έριχναν φως στα πώς και τα γιατί. Από τους 177 συλληφθέντες, κάποιοι παρέμειναν στη φυλακή για βδομάδες και μήνες τελικά πριν απαγγελθούν κατηγορίες. Και όταν αυτό συνέβη, όλοι τους αντιμετώπιζαν ποινές φυλάκισης της τάξης των 99 ετών. Ακόμα και τύποι που είχαν κρυφτεί στις τουαλέτες κατά το πιστολίδι!

Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης, ή το ύποπτο κατά πολλούς, είναι ότι αυτές οι προγραμματισμένες διμηνιαίες συναντήσεις έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των μοτοσικλετιστών και δεν υπήρξε ποτέ περιστατικό βίας. Δεν υπήρξε ωστόσο και ποτέ συμμετοχή των Cossacks, υποδεικνύουν κάποιοι με νόημα…
Bandidos και Cossacks

Εκείνη η 17η Μαΐου ήταν μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του κλαμπ των Cossacks που συμμετείχαν σε μάζωξη της τοπικής ένωσης, καθώς για χρόνια και χρόνια αρνούνταν σθεναρά εξαιτίας της παρουσίας των Bandidos. Οι οποίοι δεν είναι απλά το πιο ισχυρό motorcycle club του Τέξας, αλλά και ένα από τα δυνατότερα των ΗΠΑ, με περισσότερα από 2.000 μέλη στις τάξεις του.

Τα δύο κλαμπ είχαν τη δική τους αιματοβαμμένη ιστορία, η οποία εξαντλείται ωστόσο σε καυγάδες, κοκορομαχίες σε μπαρ και στο γνωστό κλοτσομπουνίδι. Άντε και καμιά μαχαιριά μια στο τόσο. Οι Cossacks είπαν μάλιστα μετά πως ο λόγος που παρουσιάστηκαν εκείνο το πρωινό στη συνάντηση ήταν ακριβώς για να κάνουν επιτέλους ειρήνη με τους εχθρούς τους.

Μέχρι τότε βέβαια μόνο καλά λόγια είχε να πει ο ένας για τον άλλο. «Οι Bandidos είναι τρομοκράτες. Εκτελούν ανθρώπους», δήλωνε επώνυμα ο τοπικός αρχηγός των Cossacks, Jon «Hondo» Moses. «Οι Cossacks είναι ένα μάτσο από αιμομίκτες καλαμποφάγους χωριάτες», ισχυρίστηκε στο περιοδικό «GQ» ανώνυμος Bandido.

Οι Bandidos έχουν ομολογουμένως μαύρο ιστορικό. Σχηματίστηκαν ως κλαμπ το 1966 από έναν πρώην πεζοναύτη και βετεράνο του Βιετνάμ, τον Don Chambers, που ήξεραν όλοι ως «Μητέρα» και ήταν ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός μέχρι το 1972. Τότε τον βούτηξαν, αυτόν και δύο ακόμα μέλη, και καταδικάστηκαν για διπλή ανθρωποκτονία.

Και οι τρεις διάδοχοί του μάλιστα στην ιεραρχία του κλαμπ έπεσαν στα χέρια των ομοσπονδιακών για μια σειρά από αδικήματα. Στις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 1990 έκαναν μάλιστα όλα όσα τους κατηγορεί το FBI ότι κάνουν ακόμα. Η διακίνηση ναρκωτικών και λευκής σαρκός ήταν πάντα η αγαπημένη τους ασχολία.

Παρά το γεγονός πάντως ότι είναι διαχρονικά στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών, δεν υπήρξε κάποια μεγάλη σύλληψη μετά το 2011, όταν σε επιχείρηση-σκούπα της αστυνομίας 39 μέλη τους συνελήφθησαν με βαρύτατες κατηγορίες. Όσο για τον σημερινό αρχηγό Jeff Pike που σιχαίνεται όσο τίποτα τη δημοσιότητα, έχει κρατήσει πολύ χαμηλό προφίλ από το 2005 που ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης. «Η δεκαετία του 1960 έχει τελειώσει», είχε πει κάποτε λακωνικά σε τοπικό μέσο. Τώρα βέβαια είναι στη φυλακή.

Κανείς δεν ξέρει αν σήμερα συνεχίζουν να είναι όλα αυτά που θέλει ο κόσμος και η αστυνομία να είναι ή αν έχουν μετατραπεί σε νομοταγείς και συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, όπως διατείνονται οι ίδιοι. Παραμένουν πάντως το πιο ισχυρό κλαμπ του Τέξας και επιβάλουν σιδηρά πειθαρχία στα μέλη τους.

Για τους Cossacks είναι πολύ λιγότερα γνωστά. Ξέρουμε πως ιδρύθηκαν το 1969 στο ανατολικό Τέξας και για ένα διάστημα αναπτύχθηκαν ταχύτατα. Αυτοί ισχυρίζονται πως έχουν στο δυναμικό τους 800 μέλη, κάτι που αν αληθεύει τους μετατρέπει αυτόματα στο δεύτερο δυνατότερο κλαμπ του Τέξας. Ναι, πίσω μόνο από τους Bandidos.

Μεταξύ 2013-2015 έχουν καταγραφεί πάντως αρκετά βίαια περιστατικά ανάμεσά τους, καθώς ο έλεγχος και η υπεροχή έχουν αναγκαστικά έναν και μόνο έναν επικεφαλής. Τον Νοέμβριο του 2013, ας πούμε, δύο μέλη των Cossacks μαχαιρώθηκαν σε ένα πάρκινγκ και σε απάντηση η αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό του τοπικού παραρτήματος των Bandidos.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό μεταξύ τους έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου 2015, όταν οι Cossacks ξυλοκόπησαν τόσο άσχημα έναν Bandido με αλυσίδες και λοστούς που έχασε τελικά ένα μάτι. Την ίδια μέρα, οι Bandidos έπιασαν τον γιο του αρχηγού του τοπικού παραρτήματος και του χάλασαν το πρόσωπο με ένα σφυρί…
Εστιατόριο Twin Peaks, ώρα 12:24 το μεσημέρι

Η αστυνομία είχε ήδη ενημερωθεί και ήταν παρούσα όσο κατέφταναν κατά ορδές οι μηχανόβιοι του Τέξας. «Μαζεύονταν σαν μύγες πάνω από νεκρό ελάφι», ειπώθηκε για την ετοιμότητα και τους αριθμούς της αστυνομίας από το μέλος των Cossacks, John Wilson, σε μια κατά τα άλλα ειρηνική συνάντηση που γίνονταν κάθε δύο μήνες. «Βασικά, βαδίσαμε σε παγίδα», πιστεύει και ο Jon «Hondo» Moses, «το δόκανο ήταν ξεκάθαρο με το που μπήκαμε στο πάρκινγκ».

Κανείς δεν είδε ποιος ή πώς έπεσε η πρώτη σφαίρα. Κάποιοι είπαν πως ήταν ένας Bandido που πυροβόλησε στον αέρα για να σταματήσει έναν καυγά. Οι καταθέσεις των αυτοπτών αλλά και των μελών διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Ο ένας πυροβολισμός έγινε πάντως δύο και μετά τρεις, καταλήγοντας σε ομοβροντία. Πάμπολλοι είχαν πάνω τους πιστόλια, μαχαίρια, λοστάρια, αλυσίδες και αυτοσχέδια όπλα, 480 τον αριθμό!

Το εν λόγω πάρκινγκ μετατράπηκε ξαφνικά σε πεδίο μάχης. Ο αρχιφύλακας του τοπικού τμήματος W. Patrick Swanton πάντως, παρά τις εφτά συνεντεύξεις Τύπου που έδωσε το πρώτο τριήμερο, αρνήθηκε να πει πόσοι σκοτώθηκαν μεταξύ τους και πόσους έφαγε η αστυνομία. Το μόνο που επαναλάμβανε είναι πως «άρχισαν να πυροβολούν τους αστυνομικούς μας και οι αστυνομικοί μας ανταπέδωσαν τα πυρά». Οι νεκροί ήταν 9 και οι τραυματίες 18, αν και αργότερα ο αριθμός ενημερώθηκε και έγινε 20.

Ακόμα και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη εκείνο το μεσημεράκι και εξελίχθηκε σε λουτρό αίματος. Οι αναφορές ήταν εξάλλου αντικρουόμενες και πραγματικά πειστήρια δεν φαινόταν να υπάρχουν. Ή δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ. Κι έτσι ο καθένας ήταν ελεύθερος να πιστεύει ό,τι ήθελε. Ή ό,τι τον βόλευε.

Για την αστυνομία δεν ήταν παρά μια συνάντηση αιμοβόρων συμμοριτών που ήταν καταδικασμένη να καταλήξει σε μακελειό. Γι’ αυτό και στο σημείο είχαν σπεύσει να παραταχθούν ακόμα και τα SWAT. Όσο για τα θύματα, η αναφορά της αστυνομίας γράφει πως «οι νεκροί κυμαίνονται ηλικιακά από τα 27-65: εφτά Cossacks, ένας Bandido και ένας από αδελφό κλαμπ, ο 65χρονος, ο οποίος ήταν πρώην πεζοναύτης παρασημοφορημένος με το μετάλλιο της πορφυρής καρδιάς για τις υπηρεσίες του στον Πόλεμο του Βιετνάμ».

Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν και οι 177 συλληφθέντες μηχανόβιοι ήταν ένοχοι, εκείνος απέφυγε απλώς να απαντήσει. Το CNN έπαιξε κατόπιν ένα ρεπορτάζ όπου παραστρατιωτικά μέλη των Bandidos εξοπλίζονταν υποτίθεται με εκρηκτικά και χειροβομβίδες για να πάρουν εκδίκηση από την αστυνομία. Δεν συνέβη ποτέ…
Τι έγινε τελικά στο Waco;

Ανεξάρτητοι ερευνητές ανέλαβαν να διαλευκάνουν την υπόθεση και ούτε αυτοί κατέληξαν πώς στο καλό πέθαναν 9 άνθρωποι εκείνη τη μέρα. «Είναι κάτι σαν τη δολοφονία του Κένεντι», είπε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών σε τοπικό μέσο. Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Brent Stroman δήλωσε κάποια στιγμή πως μόλις 3 από τους 16 αστυνομικούς του άνοιξαν πυρ, ρίχνοντας συνολικά 12 σφαίρες.

Ήταν όμως και ο αστρονομικός αριθμός των συλληφθέντων που ακόμα και για τον γενικό εισαγγελέα δεν έβγαζε νόημα. Οι περισσότεροι περίμεναν βδομάδες μέχρι να τους παρέχουν δικηγόρο και να απολογηθούν, ενώ το πηγμένο δικαστικό σύστημα του Waco ζήτησε βοήθεια από γειτονικές πόλεις για να διαχειριστεί τους 177.

Τρεις μηχανόβιοι συνελήφθησαν μάλιστα μερικές ώρες αργότερα, φτάνοντας αργοπορημένοι για τη συνάντηση. Ο Swanton είπε πως τους συνέλαβαν γιατί φορούσαν «διακριτικά και χρώματα εγκληματικών συμμοριών». Ο ειρηνοδίκης Walter Peterson έσπευσε να ορίσει την εγγύηση στο… 1 εκατ. δολάρια, για να «στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αργότερα τον «κρέμασε» ο αστυνομικός του Waco, Manuel Chavez, που είπε πως ο δικαστής πίεζε τα μέλη να δηλώσουν ένοχοι για μικροαδικήματα ώστε να γλιτώσουν τις μηνύσεις για παράνομη κράτηση. Κάτι που προσυπέγραψε και ο δικηγόρος μερικών δεκάδων κρατουμένων, Michael White: «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ποτέ τίποτα κοντά σε μια κλίμακα 175+ ανθρώπων να συλλαμβάνονται για κάτι που δεν έκαναν».

Στην προκαταρκτική δίκη της 5ης Ιουνίου για την απαγγελία των κατηγοριών, ο εισαγγελέας Michael Jarrett δήλωσε πως τα βίντεο από το μακελειό δείχνουν «Bandidos να εκτελούν Cossacks και Cossacks να εκτελούν Bandidos». Το CNN επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή και μετέδωσε πως τουλάχιστον 4 από τους νεκρούς είχαν σκοτωθεί από την αστυνομία. Όσο για τα τρία ημιαυτόματα που έκανε λόγο η αστυνομία πως πυροβολούσαν μανιασμένα κατά των αστυνομικών, ένα μόνο εντοπίστηκε κι αυτό κλειδωμένο μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Ημιαυτόματα χρησιμοποίησε μόνο το αστυνομικό τμήμα.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2018, οι δύο μεγάλοι αρχηγοί των Bandidos καταδικάστηκαν όχι για το μακελειό στο Waco, αλλά για 13 ομοσπονδιακά αδικήματα. Ο 62χρονος πρόεδρος Jeffrey Pike και ο 58χρονος αντιπρόεδρός του Xavier Portillo κηρύχθηκαν ένοχοι από δικαστήριο του Σαν Αντόνιο, έπειτα από δίκη που κράτησε τρεις σχεδόν μήνες.

Ο εισαγγελέας απέρριψε ταυτοχρόνως τις 124 από τις 177 υποθέσεις του Waco, κάνοντας λόγο για τσουβάλιασμα των εμπλεκομένων. Άλλοι 25 κλήθηκαν να καταθέσουν εκ νέου και μπορεί να τους απαγγελθούν κατηγορίες στους προσεχείς μήνες. Τρεις κατηγορούνται μάλιστα για φόνο.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή…

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα