Ζάεφ: Υπερήφανος Μακεδόνας με γλώσσα και ταυτότητα

Ζάεφ: Υπερήφανος Μακεδόνας με γλώσσα και ταυτότητα

Ιστορική στιγμή για τη χώρα του χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το γεγονός ότι απευθύνθηκε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στη γλώσσα του, τη «μακεδονική», όπως είπε.

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την κατάκτηση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας μετά την συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας σίγουρος ότι οι Σκοπιανοί θα αποδεχθούν την συμφωνία που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα στο δημοψήφισμα της 20ης Σεπτεμβρίου. 

«Είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στην πορεία προς μία ιστορική πρόκληση» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου» είπε ο κ. Ζάεφ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τα μέλη και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. για την υποστήριξη, που όπως είπε, έλαβε η κυβέρνησή του εν όψει του δημοψηφίσματος.

Για το δημοψήφισμα είπε «Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για το μέλλον μας, για την δεύτερη ανεξαρτησία μας. Αφορά την ελευθερία μιας μικρής χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ζάεφ ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ επεσήμανε τα οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και την ασφάλεια. Επεσήμανε δε πως παρά τις διαφοροποιήσει που υπάρχουν στο θέμα της ονομασίας, η βούληση για ένταξη της ΕΕ είναι κοινή τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Ειδική αναφορά όμως έκανε γενικότερα στην ανάγκη ένταξης των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ τονίζοντας πως «τα Βαλκάνια δεν θα πετύχουν ποτέ εάν δεν ενταχθούν στην ΕΕ».

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα