Ζάεφ: Σαν πόνος στο στήθος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα

Ζάεφ: Σαν πόνος στο στήθος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα

Για έναν συμβιβασμό που μοιάζει με «πόνο στο στήθος», έκανε λόγο ο Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στην συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, τονίζοντας παράλληλα πως ήταν απαραίτητος για να προχωρήσει η χώρα του μπροστά.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης Βέλες στο πλαίσιο της εκστρατείας τους ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπογράμμισε πως η απόφαση που θα ληφθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι πάνω από κόμματα, καθώς αφορά την ένταξη της «Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«27 χρόνια σέρναμε τα πόδια μας, αρκετά», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ και τόνισε: «Είναι ώρα πια να γίνουμε μέλη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, έφτασε η στιγμή για μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες στη “Μακεδονία”».

«Έκανα αυτόν τον συμβιβασμό, που μοιάζει με πόνο στο στήθος, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά», τόνισε ο Ζάεφ προσθέτοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν διαθέσιμη σε όλους όσοι ήθελαν να τη διαβάσουν.

Την άποψη ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα δεν είναι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολιτικό ζήτημα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης Βέλες, σημειώνοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει στην πΓΔΜ να διατηρήσει τη λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία της, προστατεύοντας παράλληλα την ταυτότητα και τη γλώσσα των πολιτών.

Ντιμιτρόφ: «Διατηρήσαμε ό,τι σημαντικότερο για μας: “μακεδονική” γλώσσα κι εθνικότητα»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νικολά Ντιμιτρόφ μιλώντας στο Στιπ είπε ότι έως και οκτώ στους δέκα πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων, βλέπουν το μέλλον της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κι ότι το δημοψήφισμα «δεν είναι μια μάχη μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Δεν εκλέγουμε δημάρχους, ούτε βουλευτές, ούτε νέα κυβέρνηση στις 30 Σεπτεμβρίου. Η μάχη είναι για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον των πολιτών, των παιδιών μας, για την επόμενη γενιά, για περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, για μια συντεταγμένη κοινωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι δεν ήταν διόλου εύκολος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα. «Αλλά ως χώρα διατηρήσαμε αυτό που είναι το σημαντικότερο για μας: τη “μακεδονική” ταυτότητα, την “μακεδονική” εθνικότητα και τη γλώσσα, ανοίγοντας την ίδια ώρα πόρτες που μας οδηγούν στο μέλλον».

Ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ έγινε "success story" της περιοχής, επηρεάζοντας θετικά γειτονικές χώρες και κερδίζοντας υποστήριξη από Ευρώπη και ΗΠΑ. «Όταν παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, όταν εστιάζουμε στην επίλυση των προβλημάτων μας, γινόμαστε εταίροι. Βοήθησε πρώτα τον εαυτό σου, για να μπορέσουν να σε βοηθήσουν και άλλοι», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα