Ποιος είναι ο πάστορας Άντριου Μπράνσον που έχει ανάψει φωτιές ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία

Ποιος είναι ο πάστορας Άντριου Μπράνσον που έχει ανάψει φωτιές ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία

Από την εκκλησία της Σμύρνης όπου εργαζόταν βρέθηκε στη φυλακή και από εκεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος πάστορας, ένας σπουδαίος πατριώτης όμηρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ένας κατάσκοπος με διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις όσον αφορά στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η ουσία είναι ότι ο 50χρονος πάστορας βρίσκεται στο μέσο της κόντρας ΗΠΑ-Τουρκίας και η υπόθεσή του πυροδοτεί νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Άντριου Μπράνσον ζει στην Τουρκία τα τελευταία 23 χρόνια μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Κατάγεται από τη Νότια Καρολίνα ενώ εργαζόταν σε εκκλησία της Σμύρνης και είναι ευαγγελικός πρεσβυτεριανός πάστορας. Τον Οκτώβριο του 2016, τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Μπράνσον συνελήφθη κατηγορούμενος ότι είχε εμπλοκή στο σχέδιο ανατροπής του Τούρκου προέδρου, καθώς σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές βοήθησε την οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Συγκεκριμένα, αρκετούς μήνες μετά τη σύλληψή του, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στρατιωτική και πολιτική κατασκοπεία και για συνεργασία με τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση. Οι κατηγορίες εναντίον του συμπεριλαμβάνουν επιπλέον την υποστήριξη του παράνομου, για τους Τούρκους, ΡΚΚ και του αυτοεξόριστου από το 1999 στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο "εγκέφαλος" του πραξικοπήματος.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε ξεκάθαρα την τύχη του πάστορα με την έκδοση από τις ΗΠΑ του Φετουλάχ Γκιουλέν. Έπειτα από σχεδόν 21 μήνες κράτησης, τον Ιούλιο του 2018, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τον κατ' οίκον περιορισμό του Μπράνσον.

Εκείνη τη στιγμή έγινε λόγος για υποχώρηση του Ερντογάν καθώς η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έκπληξη. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες αλλά αν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Το ACLJ, Αμερικανικό Κέντρο Νομικής και Δικαιοσύνης, οργάνωση που διοικείται από τον νομικό Τζέι Σεκούλοβ, έναν εκ των υπερασπιστών της άμεσης απελευθέρωσής του πάστορα, τονίζει πως οι κατηγορίες εις βάρος του δεν στοιχειοθετούνται και καταγγέλλει πως διώκεται λόγω της πίστης του. Ο Αμερικανός πρέσβη στην Τουρκία, Τζον Μπας, τόνισε, επίσης, πως οι κατηγορίες δεν έχουν βάση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα