Πρόβλεψη - σοκ: 30.000 νεκροί αν τα 7,5 Ρίχτερ χτυπήσουν την Κωνσταντινούπολη

Έως και 30.000 άνθρωποι θα χάσουν την ζωή τους εάν σεισμός ισχύος 7,5 Ρίχτερ πλήξει την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης φυσικών καταστροφών της γειτονικής χώρας, με αφορμή την 19η επέτειο από την καταστροφική δόνηση του Ιζμίτ.

Ο σεισμός της 17ης Αυγούστου 1999, μεγέθους 7,4 βαθμών, είναι ο καταστροφικότερος στην νεότερη ιστορία της Τουρκίας. Προκάλεσε τον θάνατο περίπου 17.480 ανθρώπων. Περισσότεροι από 200.000 έμειναν άστεγοι, ενώ ολόκληρες κοινότητες ερειπώθηκαν.

Δύο δεκαετίες αργότερα η Τουρκία παραμένει ευάλωτη.

«Το σενάριό μας καταδεικνύει πως σεισμός της τάξης των 7,5 Ρίχτερ στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, στην θάλασσα του Μαρμαρά, θα μπορούσε να σκοτώσει 26.000 έως 30.000 άτομα», δήλωσε ο Μουράτ Νουρλού, προϊστάμενος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών.

Μιλώντας σε εργαστήρι για τις φυσικές καταστροφές, ο κ. Νουρλού εκτίμησε πως οι σοβαρά τραυματίες θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 50.000, ενώ σχεδόν 45.000 κτήρια ενδέχεται να καταρρεύσουν. Περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Πόλης και των προαστίων της θα μείνουν άστεγοι.

Οι εκτιμήσεις της Αρχής αφορούν μόνον την Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε ο κ. Νουρλού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος της καταστροφής να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι.

Ο κ. Νουρλού σημείωσε πως εθνικές και δημοτικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει προετοιμασίες για την αντιμετώπιση τέτοιου σεισμού, που περιλαμβάνουν την επιλογή σημείων συγκέντρωσης και προσωρινών καταφυγίων.

Βίντεο-αφιέρωμα της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης από τον σεισμό του 1999:

 

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα