Προς συνάντηση κορυφής Πούτιν - Κιμ

Προς συνάντηση κορυφής Πούτιν - Κιμ

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σε «σύντομο χρονικό διάστημα», μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Ο Πούτιν έχει ήδη προσκαλέσει τον Κιμ και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Σεπτεμβρίου στο Βλαδιβοστόκ.

Σε μήνυμά του προς τον Κιμ με αφορμή την Εθνική Ημέρα Απελευθέρωσης, η οποία στη Βόρεια Κορέα σηματοδοτεί την ανεξαρτησία από την Ιαπωνία το 1945, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε, σύμφωνα με το KCNA, την πρότασή του για μια συνάντηση κορυφής.

«Επιβεβαιώνω ότι είμαι έτοιμος να σας γνωρίσω σύντομα για να συζητήσουμε τα επείγοντα ζητήματα διμερών σχέσεων και τα σημαντικά ζητήματα στην περιοχή», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το μήνυμα που επικαλείται το KCNA.

Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να αναπτυχθεί «αμοιβαία συνεργασία και ειδικότερα η υλοποίηση του τριμερούς σχεδίου», η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τη Σεούλ.

Από την πλευρά του, ο Κιμ έστειλε επίσης ένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με το KCNA, σημειώνοντας ότι οι «ισχυρές ρίζες» των διμερών τους σχέσεων βρίσκονται στο κοινό τους αγώνα ενάντια στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στον Τύπο την αποστολή του μηνύματος, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος «τόνισε την επιθυμία του και την προθυμία του να ξεκινήσει διάλογο» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ερωτηθείς για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Κιμ στο Βλαδιβοστόκ, τόνισε ότι το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ «είναι ανοικτό για όλους τους περιφερειακούς ηγέτες», διευκρινίζοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει παραληφθεί επιβεβαίωση της (συμμετοχής) της Πιονγκγιάνγκ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα