Νέο διάγγελμα Ερντογάν: Ρεκόρ ανάπτυξης το 2018 παρά τις επιθέσεις

Νέο διάγγελμα Ερντογάν: Ρεκόρ ανάπτυξης το 2018 παρά τις επιθέσεις

Την πεποίθηση πως η Τουρκία θα πετύχει ανάπτυξη-ρεκόρ το τρέχον έτος, παρά τις «επιθέσεις» που δέχεται η λίρα στις αγορές συναλλάγματος, εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ωρών ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να εμποδίσει την Τουρκία στην επίτευξη των στόχων της, ενώ υπενθύμισε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% το πρώτο τρίμηνο.

«Παρά τις επιθέσεις που διενεργούνται στην συναλλαγματική ισοτιμία, θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε το δεύτερο τρίμηνο και θα κλείσουμε το 2018 με ποσοστό ρεκόρ», είπε.

«Αυτοί που νομίζουν πως θα μας γονατίσουν με οικονομικές χειραγωγήσεις δεν μας γνωρίζουν καθόλου», προσέθεσε, ενώ η τουρκική λίρα έπεσε το μεσημέρι σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Η πτώση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ότι θα διπλασιάσει τους αμερικανικούς δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και στο τουρκικό αλουμίνιο.

Ο κ. Ερντογάν στάθηκε ιδιαίτερα στους οικονομικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ρωσία, λέγοντας πως έξι εκατομμύρια ρώσοι τουρίστες θα επισκεφτούν την χώρα φέτος. «Φυσικά αυτές οι σχέσεις, αυτές οι επαφές, μας κάνουν δυνατότερους», είπε.

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με κύριο θέμα τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, το τηλεφώνημα έγινε αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αμερικανών δασμών στον τουρκικό χάλυβα και στο τουρκικό αλουμίνιο.

Στην πρώτη ομιλία του το μεσημέρι, πριν το τιτίβισμα Τραμπ τραντάξει τις αγορές, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δέχεται οικονομικό πόλεμο, δηλώνοντας όμως βέβαιος για την νίκη.

Κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν δολάρια, ευρώ ή χρυσό που διαθέτουν σε τουρκικές λίρες ώστε να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα