Έκθεση - καταπέλτης για την πάταξη της διαφθοράς στην ΠΓΔΜ

Έκθεση - καταπέλτης για την πάταξη της διαφθοράς στην ΠΓΔΜ

Βαθιά αρνητική αποτίμηση της προσπάθειας της ΠΓΔΜ να πατάξει την διαφθορά έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας την επίδοση των Σκοπίων «ξεκάθαρα απογοητευτική».

Ο ειδικός βραχίονας GRECO του Συμβουλίου διαπίστωσε πως το τελευταίο διάστημα η ΠΓΔΜ «δεν έχει κάνει οιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο» προς την υλοποίηση των συστάσεων που της έγιναν πριν από τεσσεράμισι χρόνια.

Στόχος των συστάσεων είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς ανάμεσα σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς, όμως, όπως επισημαίνει το GRECO, από τα 19 μέτρα που έχουν προταθεί μόνο έξι έχουν υλοποιηθεί σε «ικανοποιητικό» βαθμό, ενώ πέντε δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε στο ελάχιστο. Τα υπόλοιπα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο μερικώς.

Το GRECO συμπεραίνει ότι η επίδοση της ΠΓΔΜ είναι «συνολικά μη ικανοποιητική» και ζητά την εκπόνηση νέας έκθεσης προόδου έως τις 30 Ιουνίου του 2019 – τον μήνα όταν θεωρητικά θα μπορούν να ανοίξουν τα πρώτα ενταξιακά κεφάλαια για μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι η ΕΕ έχει δώσει καταρχήν το «πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το επόμενο καλοκαίρι, έχει συνάμα καλέσει τα Σκόπια να επιδείξουν σοβαρή πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο μέτωπο της διαφθοράς.

Παρά την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό, υπάρχουν χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει ενστάσεις για το κατά πόσον η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να αρχίσει την διαδικασία ένταξης στο μπλοκ.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα