Χτύπημα Τραμπ στον Ερντογάν. Διπλασιάζει τους δασμούς - Βουλιάζει η Τουρκική λίρα

Χτύπημα Τραμπ στον Ερντογάν. Διπλασιάζει τους δασμούς - Βουλιάζει η Τουρκική λίρα

Σκληρό χτύπημα και από τον Τραμπ κατά του Ερτογάν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μέσω του λογαριασμού του στο  twitter, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου 

«Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για ατσάλι και αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, τη τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας», έγραψε αιχμηρά στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Ο (δασμός) στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στο χάλυβα 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο! σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος. 

Βουτιά στη λίρα και έκκληση Ερντογάν - Μετατρέψτε ευρώ, τα δολάρια, χρυσό σε λίρες

Η Τουρκία δεν θα χάσει τον οικονομικό πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί, διαμήνυσε ο Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, μετά τη βουτιά 13,5% που σημείωσε η λίρα και τις νέες πιέσεις στα τουρκικά ομόλογα. «Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο» τόνισε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ερντογάν υποστήριξε πως το δολάριο δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο της Τουρκίας και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μετατρέψουν τα δολάρια τους σε λίρες. Οι Τούρκοι θα απαντήσουν σε αυτούς που ξεκίνησαν οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Τουρκία. 

 «Μετατρέψτε τα ευρώ, τα δολάρια, το χρυσό σας στο εθνικό μας νόμισμα. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στη Δύση» επισήμανε. Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί σε οικονομικούς δολοφόνους. 

Είμαστε αντιμέτωποι με τεχνητή χρηματοοικονομική μεταβλητότητα, υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας και το τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει εχθρική στάση με καμία χώρα, λέγοντας ότι προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων. 

Η τουρκική λίρα, η οποία είχε περιορίσει τις απώλειες κοντά στο 6%, βούτηξε και πάλι 12% κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ερντογάν. Εν συνεχεία και αμέσως μετά την γνωστοποίηση από τον Ντ. Τραμπ ότι διπλασιάζει τους δασμούς κατά της γειτονικής χώρας η λίρα υποχώρησε ακόμα περισσότερο. Η ημερήσια πτώση έφτασε στα επίπεδα του 20%(!).

Την Πέμπτη ο κ. Ερνοτγάν κάλεσε τους πολίτες να «αγνοήσουν τις εκστρατείες κατά της Τουρκίας» προσθέτοντας πως «αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό», όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην περιφέρεια Ριζέ, ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για την ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, λέγοντας: «θα εργαστούμε πολύ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο σύγχρονη με όλες τις 81 περιφέρειές της, Θεού θέλοντος. Απλώς να γνωρίζετε πως είμαστε καλύτερα τώρα απ’ ότι χθες και το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Μην ανησυχείτε».

«Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες. Μην νοιάζεστε γι’ αυτές. Και μην ξεχνάτε πως αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό… Ευελπιστώ για την υπομονή και τον ζήλο σας» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα