Άνοιξε το μοναδικό πέρασμα που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το εβραϊκό κράτος

Άνοιξε το μοναδικό πέρασμα που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το εβραϊκό κράτος

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά σήμερα εν μέρει το πέρασμα από το οποίο περνούν εμπορεύματα στη Λωρίδα της Γάζας και το οποίο παρέμενε κλειστό επί δύο εβδομάδες σε αντίποινα για τη ρίψη βομβών μολότοφ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από τις 30 Μαρτίου οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν τακτικά στα σύνορα μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ κυρίως για να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό, ενώ περισσότεροι από 4.000 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες. Σήμερα υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί τον Μάιο ένας ακόμη Παλαιστίνιος, ο 26χρονος Μαζίντ Ακίλ. Από την ισραηλινή πλευρά έχει σκοτωθεί ένας στρατιώτης.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν χαρταετούς και μπαλόνια στα οποία τοποθετούν βόμβες μολότοφ προκειμένου αυτές να φτάνουν στο ισραηλινό έδαφος. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για περίπου είκοσι φωτιές την ημέρα και σχεδόν 30.000 στρέμματα γης καμένα από τις βόμβες μολότοφ.

Στις 9 Ιουλίου σε αντίποινα για αυτή την πρακτική ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το κλείσιμο του μοναδικού περάσματος εμπορευμάτων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περίπου το 80% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων βασίζονται στη βοήθεια για να ζουν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Παράλληλα στις 17 Ιουλίου το Ισραήλ σκλήρυνε κι άλλο τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα σταματώντας την παροχή καυσίμων στη Γάζα, ενώ περιόρισε τις ζώνες αλιείας στα 3 μίλια από τα 6 που ήταν πρότινος.

Μετά την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς η κατάσταση έχει ηρεμήσει, γεγονός που ώθησε τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν να ανακοινώσει την Κυριακή ότι ενδέχεται να ανοίξει την Τρίτη το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση θα διατηρηθεί ήρεμη.

«Το υπουργείο αποφάσισε να ανοίξει εν μέρει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ την Τρίτη από τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Εκτός από τρόφιμα και φάρμακα θα επιτραπεί η εισαγωγή στη Λωρίδα της Γάζας καυσίμων και αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λίμπερμαν.

Ο ΟΗΕ είχε εκφράσει την Κυριακή την ανησυχία του για τις ελλείψεις που προκαλούσαν οι νέοι περιορισμοί που είχε επιβάλει το Ισραήλ και οι οποίοι επηρέασαν τα νοσοκομεία καθώς και το σύστημα διανομής και καθαρισμού του νερού, ενώ ζήτησε από το Ισραήλ να τους άρει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα